Presunúť na hlavný obsah

Jozef Banáš bol online, prečítajte si odpovede

Feminity

Niektorým pripomína štýl Dana Browna a autor novej knihy s úsmevom poznamenáva: „Dan Brown dnešným dňom vraj končí.“ Táto kniha môže byť kontroverzná pre majiteľov pravdy. Sú totiž ľudia, ktorí pravdu hľadajú a tí, ktorí pravdu vlastnia a pre tých je všetko kontroverzné, hovorí o svojej knihe spisovateľ Jozef Banáš, ktorý na vaše otázky nielen o knihe dnes odovedal.

Novinka Jozefa Banáša provokuje, vyvoláva diskusiu a kresťanskí dogmatici jej isto tlieskať nebudú. Vy budete mať možnosť sa jej autora spýtať na čokoľvek čo sa týka nielen aktuálnej, ale i predchádzajúcich kníh. Banáš posiela svojho hrdinu Michala v knihe Kód 9 na cestu za hľadaním rovnováhy medzi mužom a ženou po atraktívnych destináciách – od staročínskeho Sianu cez Tibet, Nepál, Indiu až po Vatikán, aby nakoniec zistil, že tou najatraktívnejšou je jeho vnútro.

Hľadá a nachádza – seba samého. Na ceste plnej napätia a krajných situácií pochopí, že láska a viera nie sú slová, ale činy. Vďaka tomu je schopný prijať bremeno zodpovednosti. Dobrodružstvo, ktoré zažijeme, neprináša len atmosféru exotiky, ale vedie do hĺbky človečenstva a jeho principiálnej komplementarity, teda mužského a ženského spôsobu ľudského bytia. Kód 9 je príbeh aj o hľadaní a objavovaní dôstojnosti a poslania ženy. Kniha, ktorú otvárate nie je skladba žalospevov, ani obviňujúci spis.

Online rozhovor

11:59 - otázka od: čitateľa - cítite sa byť vyznávačom niektorého z náboženstiev? Som vyznávačom lásky k blížnemu a každé náboženstvo, ktoré túto filozofiu vyznáva mi je sympatické.

12:06 - otázka od: čitateľa dokedy nas tu este budu prenasledovat s-t baci. Predpokladám, že ste jeden z mnohých anonymov, ktorí toto tvrdia spolu s ŠtB. Nájdite odvahu, môj telefón je 65427810 a príďte mi to povdať do očí, rád vás spoznám.

12:06 - otázka od: čitateľa Dobry den pan Banas. Chcem sa spytat co si myslite vo vztaku k sucastnemu dianiu vo svete o vestbe bulharskej vestkyne Baby Vnagy, ktora predpovedala 3.svetovu vojnu na november roku 2010? Predpovedala zacitaok 1. a 2. svetovej vojny, pad dvojiciek, smrt princezny Diany, potopenie ponorky Kursk.. Nie som priaznivcom rôznych veštcov a veštkýň, svet napreduje presne tak ako má ísť a tak ako je si každý človek strojcom svojho osudu, rovnakosi je strojcom svojho osudu aj ľudstvo.

12:06 - otázka od: čitateľa Ahoj Jozko, kedze Kod 9 si od jej nedavneho krstu zije svojim zivotom, tak ma zaujima, ako sa knihe dari a ako si zijes Ty? myslim literarne... Ahoj Andrejka, Kódu sa darí mimoriadne dobre. Prvých 5 tisíc kusov sa vypredalo za necelé 3 týždne. Mám radosť aj z toho, že sa na nemecký trh uviedol môj román Zóna nadšenia - Jubelzone a zdá sa, že i tam sa už bude dotláčať.

12:06 - otázka od: čitateľa Jozko, srdecne Ta pozdravujem; a dovol, aby som Ti polozil nasledovnu otazku:"Pretoze Ta poznam, ako cloveka, ktory doverne pozna nemecke prostredie, chcel by som sa ta spytat, aky nazor mas na stanovisko premierky p. Merkelovej k otazke multikulturnej spolocnosti. Ako vies, ona ho akymsi sposobom uzavrela. Pozdravuje Ta a tesi sa na Tvoju odpoved Henrich Nemecko je dnes najsolidárnejší európsky štát a v ostatných dňoch sa búrlivo debatuje o multikultúrnej spoločnosti. Túto debatu zapríčinila kniha jedného z významných nemeckých podnikateľov a v mnohých veciach mu musím aj ja dať za pravdu. Slovensko tieto problémy zatiaľ nemá, ale prirodzene sa aj my musíme pripraviť na zvýšený prílev cudzincov ku nám. Dúfam, že Nemci túto otázku vyriešia kultúrne.

12:09 - otázka od: čitateľa Pocula som, ze ste Zonu nadsenia uviedli okrem ceskeho uz aj na nemecky trh, ako sa to podarilo? resp. je tazke presadit sa v zahranici? Každý spisovateľ sa teší, keď mu knihu uvedú aj v zahraničí. Po Česku a Nemecku sa práve pripravuje ukrajinské vydanie Zóny. V Nemecku sa tento titul hodil vydavateľovi, keďže v tomto roku oslávili dvadsiate výročie nemeckého znovuzjednotenia. Bolo pre mňa cťou, že ho uviedol posledný minister zahraničných vecí NDR a disident Markus Meckel.

12:11 - otázka od: čitateľa co/kto sposobil to, ze ste sa rozhodli vydat sa na spisovatelsku drahu? Prvý televízny scenár som napísal niekedy v roku 1975 vyhral som vtedy súťaž Českoslovebnskej televízie s hrou Nebráňme vtákom lietať. Potom ma požiadali o napísanie pokračovania. Obe hry boli úspešné a už to išlo. K čistému "spisovateľstvu" som sa dostal až v roku 2006 a som rád, že o moje knihy je záujem.

12:13 - otázka od: čitateľa kto je pre vas pri vasej tvorbe najvacsou inspiraciou? Život, moje okolie bližšie i vzdialené, priatelia i nepriatelia a tí azda najviac. Spisovateľ je vlastne zberateľ príbehov a tie najlepšie skutočne píše život. Treba len chodiť s otvorenými očami a ušami.

12:14 - otázka od: čitateľa ktora z vasich knih sa vam pisala najlepsie a najlahsie a naopak, ktora bola mimoriadne "tazka"? Najjľahšie sa mi písala Zóna nadšenia, keďže išlo do veľkej miery o autobiografický román. Najťažšie sa mi písal román Kód 9, pretože je v ňom veľa faktov, ktoré som čerpal mnohokrát aj z cudzojazyčných archívov, ale o to to bolo vzrušujúcejšie.

12:15 - otázka od: čitateľa Pan Banas, pisali ste aj pocas poslaneckych schodz? alebo vas to prostredie rozptylovalo? Písal som počas celej mojej profesionálnej kariéry a teda aj počas poslancovania. prizávam, že som si aj počas zasadania rady PZ Rady Európy, kde som bol poslancom, zbehol do knižnice a získaval som materiály aj tam.

12:17 - otázka od: čitateľa co si myslite o ucinkovani Adely v roznych relaciach... nie je toho uz vela? Ak sledujete výlučne Adelu, tak isto jej je už veľa. Je to vec rozhodnutia vedenia Markízy, kotrá ju zaraďuje. Mám však pocit, že "veľa Adely" skôr vytvárajú média, ktoré o nej väčšinou píšu bez toho, že by o tom vedela.

12:18 - otázka od: čitateľa ktory z Adelinych partnerov sa vam viac pacil? Tomas alebo Peter? Obaja sú to sympatickí chalani. S Tošom som sa včera stretol v Žiline. Peter ma mimoriadne príjemne prekvapil svojim vyzretým a múdrym prístupom k životu.

12:21 - otázka od: čitateľa Kod 9 je tak trochu Brownovka - ako velmi mate rad tohto autora? Dana Browna si vážim preto, že patrí medzi tých autorov, ktorí hľadajú pravdu. Jeho štýl písania mi veľmi imponuje, je nielen pútavý, ale obsahuje aj mnoho zaujímavých faktov. Dan Brown a Ken Folett sú mi akýmisi vzormi.

12:21 - otázka od: čitateľa o com by ste chceli este napisat? mate uz plany do buducna? Priebežne zbieram materiál pre moju novú knihu, ktorá bude mať opäť medzinárodný rozmer - príbeh dvoch bratov od konca vojny prakticky až do súčasnosti. Bude to opäť román zo žánru dokumentárnych.

12:24 - otázka od: čitateľa Naštívili ste niekedy Nepál? Nepál som navštívil v súvislosti s písaním románu Kód 9. Dokonca symbol Kódu 9, ktorý je na titulnej strane knihy som priniesol priamo z Kátmandu, kde som zažil jedno mimoriadne mystérium, keď som videl 12-ročnú bohyňu Kumari, ktorá sa neuveriteľne podobala na moju 12- ročnú detskú lásku, ktorú som tiež volal Kumari.

12:25 - otázka od: čitateľa Kto povie Bánašovcom, že nám lezú krkom a nech sa na pár rokov schovajú.Chudák Dan Brown nech sa trasie prd konkurenciou z Sk, absolventmi univerzít tipu ŠTB. Neviem za koho hovoríte, je príznačné, že ste jeden z tých sraľov - anonymov.

12:27 - otázka od: čitateľa ktora kniha - nielen od vas - je vasa najoblubenejsia? Som rád, že čitatelia doma, ale už aj za hranicami si obľúbili Zónu nadšenia. Osobne mám rád autorov: Brown, Coelho, Folett, z domácich Hykyš, Jurík, Murín...

12:28 - otázka od: čitateľa co hovorite na svoju slovensku spisovatelsku konkurenciu? kto zo slovenskych autorov vas zaujal? Práve vyšiel zaujímavý román Ľuba Juríka - Všetci sme potomkovia Kainovi, ktorý ma veľmi zaujal.

12:30 - otázka od: čitateľa Dobry den, asi chodite casto aj na besedy, mna by zaujimalo, kde sa Vam doposial pacilo najviac? Na besedy chodím mimoriadne často. V roku strávim na besedách azda aj viac ako mesiac. Vynikajúca beseda bola predvčerom v Martine, pred tromi týždňami v Humennom, v Starej Ľubovni, Košiciach, ale aj vo Frankfurte nad Mohanom.

12:31 - otázka od: čitateľa Vy ste zvláštny človek. Najprv ste boli súdruh Banáš-komunista, ktorý pravdu vlastnil.Potom pán Banaš- demokrat, ktorý pravdu zprivatizoval, a teraz ste sa rozhodli ju hľadať.Tak ako , už ste ju našli? Takýto schizofrenici asi ťažko! Pravdu hľadám celý život, hľadal som ju aj ako radový člen komunistickej strany. Ako som ju hľadal a hľadám sa dočítate najlepšie v románe Zóna nadšenia.

12:31 - otázka od: čitateľa Vy ste zvláštny človek. Najprv ste boli súdruh Banáš-komunista, ktorý pravdu vlastnil.Potom pán Banaš- demokrat, ktorý pravdu zprivatizoval, a teraz ste sa rozhodli ju hľadať.Tak ako , už ste ju našli? Takýto schizofrenici asi ťažko! Pravdu hľadám celý život, hľadal som ju aj ako radový člen komunistickej strany. Ako som ju hľadal a hľadám sa dočítate najlepšie v románe Zóna nadšenia.

12:33 - otázka od: čitateľa Milý Jozef! Tvoj román Zóna nadšenia zaznamenal ohromný čitateľský ohlas. Vyšiel v češtine, nemčine. Svojho času bola reč o vzdaní tohto diela v ukrajinskom jazyku a to už aj preto, lebo mnohé udalosti, ktoré dielo približuje, udiali sa práve na Ukrajine. Prvé nadšenie z prekladu tohto diela do ukrajinčiny zrejme opadlo, ale myšlienka, hádam, celkom nezhasla?! Ivan, pekne ťa pozdravujem, myšlienka preložiť knihu do ukrajinčiny nezhasla, naopak, pevne verím, že v druhej polovici tohto roku výjde. Rokovania sú už vo veľmi pokročilom štádiu, o novinkách ťa budem informovať. Želám ti všetko dobré.

12:35 - otázka od: čitateľa Myslíte si ,že je kresťanské čo stvárajú politici (kresťania)v parlamente? Kresťania-politici v parlamente sú odrazom kresťanov-voličov mimo parlamentu. Na Slovensku sa veľmi dobre vládne, keďže platí, že každá vláda si dovolí toľko, koľko jej dovolia občania. Naši občania sú veľmi gurážni po prah krčmy, v ktorej nadávajú.

12:35 - otázka od: čitateľa Myslíte si ,že je kresťanské čo stvárajú politici (kresťania)v parlamente? Kresťania-politici v parlamente sú odrazom kresťanov-voličov mimo parlamentu. Na Slovensku sa veľmi dobre vládne, keďže platí, že každá vláda si dovolí toľko, koľko jej dovolia občania. Naši občania sú veľmi gurážni po prah krčmy, v ktorej nadávajú.

12:39 - otázka od: čitateľa Dobry den, pan Banas. Na trhu sa pred nedavnom objavil Vas najnovsi roman Kod 9. Po precitani tejto knihy si dokazem predstavit, ze sa na nu objavia velmi rozne reakcie - pozitivne aj negativne. Mate uz nejake prve ohlasy? Ako ludia reaguju napr. na besedach? Reakcie na Kód 9 sú príznačné - od superlatívnych, ktoré mi ľudia hovoria do očí na besedách, až po prudko kritické až výhražné, ktoré mi posielajú anonymne na mail. Najmä z ultrakonzervatívnych katolíckych kruhov. Uvítal by som od mojich kritikov viac odvahy nech svoje námietky povedia viac verejne. Ale asi nemajú dosť argumentov.

12:40 - otázka od: čitateľa Dobry den. Ako vychadzate s Tomasom Bezdedom, stretavate sa niekedy? Dakujem Áno s Tošom som bol napríklad v piatok na káve v Žiline, kde som bol na besede a dokonca hral na gitare značky Fender, ktorú mi odporučil práve Tomáš.

12:43 - otázka od: čitateľa Dobry den zelam, krstili ste knihu v Nemecku, kolko vytlackov ste dali na nemecky trh. S pozdravom, Ivan Treba otvorene povedať, že slovenská literatúra je v Nemecku prakticky neznáma a každý vydavateľský počin nemeckého vydavateľa, pokiaľ prináša na nemecký trh slovenskú knihu, je v podstate odvážnym a do istej miery riskantným skutkom. Môj vydavateľ román Zóna nadšenia vydal najmä preto, že mu zapadol do edičného plánu k 20. výročiu nemeckého znovuzjednotenia. Dôležitú úlohu zohralo aj to, že predslov ku knihe napísal jeden z významných nemeckých novinárov Peter Pragal, ktorý v čase keď ja som pôsobil v NDR bol spravodajcom západonemeckého Sternu. Aby som nezabudol, vydavateľ vytlačil 2 tisíc kusov, ale už mám informáciu, že bude treba dotlač. To je skvelé.

12:46 - otázka od: čitateľa Mate cas na nejake konicky, napriklad chaluparcenie a pod... kuko Mojím koníčkom je písanie a aktívny šport, do ktorého počítam aj behanie hore-dolu po 60 schodoch v našej záhrade, keď v nej pracujem. Mať záhradu do kopca je výhodné, čím ste starší, tým máte lepšiu kondičku, pretože kým prídete hore zabudnete na čo ste tam išli a musíte sa vrátiť...

12:48 - otázka od: čitateľa Dobrý den pán Banáš, ako vychádzate zo zaťom Petrom Modrovským a čo vám v živote robí radosť? P.S. Pozdravte Adélu. Vôbec by som sa nehneval, keby Peter bol zaťom. Radosť mi robí napríklad aj to, keď vidím že Adelka s Peťom sú spolu šťastní. Rovnako mám radosť aj z toho, že to výborne funguje aj druhej dcére Márii so zaťom Palom a naše krásnej vnučke Natali. Adelku pozdravím, ďakujem.

12:50 - otázka od: čitateľa Uz vas nevolali do politiky, trebars Sulik? Oslovili ma, aby som išiel kandidovať na primátora Bratislavy, resp. starostu Karlovej Vsi. Odmietol som, do politiky či už parlamentnej alebo komunálnej by ma nedotiahli ani buldozérom.

12:57 - otázka od: čitateľa Pan Banas troska ste sa vyhol odpovedi i ked chapem, ze tento rozohovor je k Vasej knihe..mna by predsa len velmi zaujimal Vas nazor, kedze ste sa problematikou bezpecnosti zaoberal, ci realne globalny vojnovy konflik v sucastnej celesvetovej komplikovanej situaci hrozi? Milý Juraj, áno zaoberal som sa ako politik bezpečnostnou problematikou, hoci vaša otázka mala trochu aj ezotericko-filozofický podtón. Po páde komunizmu nastalo vákuum, pokiaľ ide o reálneho nepriateľa pre veľkých výrobcov zbraní vo svete. To je však po biznise s narkotikami druhý najlepší biznis na svete a preto politicky mocní tohto sveta potrebujú nepriateľa, ktorým je momentálne terorizmus. V tejto chvíli prebieha na asi 30 vojnových konfliktov, v ktorých zahynie spolu s tými, ktorí zomrú od hladu, každé tri roky 50 miliónov ľudí. To je presne toľko, koľko zahynulo v II. svetovej vojne...

12:58 - otázka od: čitateľa Co vravite na kopu novych politikov, trebars v sas, ktora je uplne nova v parlamente... Želám novým politikom, aby si čo najdlhšie udržali ideály, veľkú šancu im však na základe vlastnej skúsenosti nedávam.

12:59 - otázka od: čitateľa Pekny den, mali sme nedavno v parlamente skoro bitku. Pocas vasej parlamentnej historie, zazili ste nieco take? Dakujem a zelam krasny den. Erika Bitku v parlamente som nezažil, čo mi je úprimne ľúto. Lebo som mal zopárkrát chuť niekomu jednu vyťať. ale mimo parlamentu som už zopárkrát utŕžil...

13:03 - otázka od: čitateľa Pán Banáš, veľmi sa mi páčila Vaša kniha Kód 9 a veľmi ma zaujali niektoré fakty, ktoré tu rozoberáte, ohľadom kresťanstva, napr. to, že Ježis neumrel na kríži, že nevstal z mŕtvych a kopec iných zaujímavých vecí, chcem sa spýtať, z čoho ste vychádzali ? je to iba Vaša fantázia alebo sú to fakty, ktoré by ste vedeli aj podložiť ako ste to nazvali "hľadačom pravdy ?" :)ďakujem za odpoveď Milá Zuzka, ďakujem za pekné slová. Pri všetkých tzv. rozporuplných tvrdeniach som väčšinou vychádzal zo štyroch evanjelií Nového Zákona, kde sa napríklad nikde nehovorí o tom, že Ježiš vstal z mŕtvych, ale iba o tom, že keď prišli za ním do hrobu, našli odvalený kameň a Ježiša tam nebolo. Ja to za dôkaz zmŕtvychvstania nepovažujem. Rovnako sa, okrem jednej nepresvedčivej vety, v Lukášovom evanjleliu nikde nehovorí o Ježišovom nanebevstúpení. Proste sa rozlúčil s učenníkmi a odišiel. Nepopieram, že mnohé úvahy o Ježišovi či Márii z Magdaly sú mojou fikciou.

13:05 - otázka od: čitateľa Kedysi vysli fotky vasej Adely a Kalinaka na nejakej spolocenskej akcii... Neviete o tom, ci spolu boli len tak, alebo spolu randili? Toto viem náhodou presne, bolo to na plese v opere, kde som bol s Adelkou. Bola ešte dosť mladá a ja som tam mal veľa kamarátov, s ktorými som sa chcel zabaviť a tak som ju dal "strážiť" Róbertovi Kaliňákovi. Strážil dobre, osvedčil sa natoľko, že sa neskôr stal ministrom vnútra a strážil nás všetkých.

13:06 - otázka od: čitateľa Poznate sa s Viveghom osobne? Prepáčte, poopravím Michalovo meno - Viewegh. Poznáme sa dobre, túto sobotu budem s ním mať dokonca počas knižného veľtrhu v Havlíčkovom Brode spoločné čítanie a autogramiádu, čo je pre mňa veľkou cťou.

13:07 - otázka od: čitateľa Mate krasnu a sudrznu rodinu, dajte nam beznym smrtelnikom recept. Jana Na to sa prosím opýtajte mojej manželky. Ja sa len 40 rokov snažím napĺňať jej životný plán. Zdá sa, že to má celkom dobre premyslené. Jedna rada predsa len - pre vás ako manželku - tolerancia k manželovi.

13:08 - otázka od: čitateľa Dobry den,som velka zberatelka autogramov a bola by som velmi rada keby som aj vas podpis mala chcela by som vas poprosit ze kam by som mala napisat,kedze adresu na verejnost nechcem davat.Dakujem a pekny zvysok dna zelam.Dovidenia Rád sa vám podpíšem, pošlite mi vašu adresu na e.mail: kelion@mail.t-com.sk. Pekný deň.

13:11 - otázka od: čitateľa Kód 9, mysticka mnamka plna tajnych symbolov a strasne sa mi paci ze na obalke knihy je ten symbol s tociacim sa jing-jangom samotnej knihe velakrat spominany, to bol uzasny napad dat ho tam :) vela stastia a uspechov do buducna Pan Banas a dost ma zaujima kolko z toho co je tam popisane je pravda...prezradite nieco ? Milá Zuzka, ďakujem za uznanlivé slová. Kniha vznikla prakticky počas expedície CK Bubo z Pekingu cez Tibet, Himaláje, Nepál, údolie Gangy až do Dillí a počas mojich návštev Vatikánu a Izraela. Mnohé udalosti sa skutočne stali, dramatický zostup z tibetskej náhornej plošiny do Nepálu bol dosť drsný, ale nie natoľko, ako píšem v knihe.

13:14 - otázka od: čitateľa Ahoj Jozef, mám jednu otázku. Väčšina spisovateľov je zameraná na jeden smer, ale u Teba je to taká široká paleta, že nechápem, ako sa môže človek tak precízne vyjadrovať k rôznym témam a pritom zaujať. Mám od Teba všetky knihy. Doteraz bola jednotkou Zóna nadšenia, priznám mal som aj slzy v očiach a doslova som ju zhltol. Teraz mám rozčítaný Kod 9 a mám s ňou jeden jediný problém. Chcel by som si zapamätať to čo si napísal, všetky tie miesta a historické súvislosti, ale vždy sa musím vrátiť späť, aby som si ich pripomenul. Je to super a otázka, ako si schopný dať dokopy toľko údajov a ešte z toho spraviť taký pútavý príbeh. Držím palce. Juraj Ahoj Juraj, som rád, že si sa ozval, dlho sme sa nevideli. Kedy pôjdeme na pivo, kde ti všetko porozprávam? Takzvané dokumentáre romány, ktoré píšem, si vyžadujú najmä veľkú trpezlivosť pri hrabaní sa v archívoch, neraz i cudzojazyčných, ale keďže história a tak trochu aj ezoterika sú mi koníčkami, zháňanie materiálov pri Kóde 9 mi robilo radosť. Naviac všetky miesta, o ktorých píšem, som až na jedno, osobne navštívil.

13:15 - otázka od: čitateľa iba Ťa chcem pozdraviť. Ahoj Joffi, dúfam, že sa ti darí. Zavolám ti, dáme pivko.

13:16 - otázka od: čitateľa ja v podstate ani nemám otázku...chcem Vám len zaželať pekné dni a ešte veľa veľa kníh ktoré sa veľmi dobre čítajú (-: ...knihu kód 9 mám práve rozčítanú a ťažko sa mi od nej odchádza keď musím napríklad do práce ((-:...hovorila som o nej so švagrom ktorý miluje Browna a povedal že začína mať rád Banáša (-: ... Milá Renáta, máte očividne sympatického švagra, ktorého aj ja začínam mať rád... Ďakujem za uznanlivé slová na adresu Kódu 9, ktorých je čoraz viac, z čoho mám veľkú radosť.

13:16 - otázka od: čitateľa Prajem veľa šťastia Vám aj Adelke! Milá Xénia, rovnako veľa šťastia želám aj ja vám.

13:17 - otázka od: čitateľa Dobrý deň. Poznáte sa s Palom Barabášom? Aj vy aj on patríte k ludom ktorí majú správny postoj k životu. Nech sa darí. Dobrý deň Tomáš, s pánom barabášom sa osobne nepoznám, ale poznám jeho filmy, ktoré na mňa urobili hlboký dojem a v mnohom ma posunuli. ďakujem za milé slová.

13:20 - otázka od: čitateľa Využívam tuto možnosť, a by som Ťa predovšetkým pozdravil.Rád spomínam na spoločné strávené chvíle pri volejbale v Slovane.V mojich očiach si nebol len dobrý volejbalista b,ale aj parťák,ktorý v družstve i keď sa niekedy nedarilo nedarilo rozdával a vytváral dobrú atmosféru. Myslím si že takisto v Tvojej profesnej oblasti ekonomickej , dipkomatickej a nakoniec i politickej si si počínal tak ako v športe bférovo a spatričným nasadením. Priznám sa , že si ma veľmi príjemne prekvapil ako si sa úspešne zhostil úlohy literáta. Všetky Tvoje knihy ,ktoré si vydal ,až na Kod 9.ten ešte nemám, som si prečítal a všetky ma zaujali, takže som ich zvyčajne prečítal na jeden šup. A teraz konečne otázka a akou literárnou témou sa už teraz zaoberáš? a či najdeš ešte nejaký čas na šport. Prajem Ti ešte veľa tvorivých počinov zdravie a spokojnosť._ Ahoj Lacko, som rád, že sme sa aspoň touto cestou spojili. I ja veľmi rád spomínam na naše volejbalové časy v Slovane Bratislava. Kód 9 ti rád venujem, zájdi ku nám do čajovne. Literárnu tému, ktorou sa zaoberám som tu už spomínal, bude to opäť dokumentárny román z nedávnej minulosti. ďakujem ti pekne za želania, si mi stále športovým vzorom, ako si mi bol v čase našej mladosti.

13:21 - otázka od: čitateľa .."Sú totiž ľudia, ktorí pravdu hľadajú a tí, ktorí pravdu vlastnia a pre tých je všetko kontroverzné"... kde by ste sa "zaradili" Vy? Srdečne zdravia z Dudiniec Lenka/Anka Verím, že si môžem dovoliť sa zaradiť medzí tých, čo pravdu hľadajú. Bol by som smutný, ak by som sa ocitol v kategórii majiteľov pravdy. To by bol koniec nielen môj, ale i pravdy.

13:21 - otázka od: čitateľa .."Sú totiž ľudia, ktorí pravdu hľadajú a tí, ktorí pravdu vlastnia a pre tých je všetko kontroverzné"... kde by ste sa "zaradili" Vy? Srdečne zdravia z Dudiniec Lenka/Anka Verím, že si môžem dovoliť sa zaradiť medzí tých, čo pravdu hľadajú. Bol by som smutný, ak by som sa ocitol v kategórii majiteľov pravdy. To by bol koniec nielen môj, ale i pravdy.

13:24 - otázka od: čitateľa Ktorá kniha je vaša najoblubenejsia?? Určite sú to knihy z môjho detstva - mayovky, verneovky, dumasovky či dokonca Nevedekove dobrodružstvá od Nikolaja Nosova, ktorá bola prvá kniha, ktorú som vôbec prečítal. Neustále sa vraciam k dielu, ktoré sa žiaľ u nás veľmi nečíta, hoci sme kresťanská krajina, a to je Kázanie na hore od autora Ježiša Krista.

13:25 - otázka od: čitateľa Srdečne pozdravujem Jozef, tešíme sa na Tvoje jedinečné rozprávanie tu u nás - Dudinciach! Prajeme Ti dobré zdravie a veľa príležitostí na radosť! Lenka&Anka š. p. :) Ahojte Lenka a Anka, do Dudiniec sa vždy teším a ak ma pozvete, opäť rád prídem. Ak nebude inej možnosti, privediem aj Rasťa Piška. Pekne vás pozdravujem a objímam, Paľa Vígľaša len pozdravujem.