Presunúť na hlavný obsah

TALIANI A KÁVA

Recepty

Celosvetovo známym klišé je, že prvé miesto v rebríčku milovníkov kávy patrí Talianom. Temperamentní južania vedia, ako si jej chuť, vôňu a rituál spojení s jej pitím, vychutnať. Prekvapivým faktom preto je, že najviac kávy sa spotrebuje v Škandinávii. Prečo je to tak?

Chuť kávy a spôsob prípravy sa mení od krajiny ku krajine. Pokiaľ by sme sa vybrali na pomyselnú púť so začiatkom v Severnej Európe, zistili by sme, že klasická zmes sa skladá z druhu Arabica  a k príprave nápoja sa často využíva lúhovanie a filtrácia. Výsledkom je aromatická a výborná káva, ktorá sa pije hlavne počas hlavných denných jedál, ale takisto aj ako jemný nápoj kedykoľvek počas dňa. Čím sa presunieme ďalej na juh, budeme mať možnosť nájsť v zmesi viac zŕn kávy Robusta, ktoré robia kávu plnšou a čokoládovejšou. Ochutnať kávu, ktorá prechádza dlhším procesom praženia  je pripravovaná za pomoci espresso strojov. Nie je však vhodná na popíjanie počas jedla, ale ideálne je piť ju hneď ráno na „prebratie“, po obede alebo pri zvláštnych príležitostiach počas dňa, no zakaždým len malý pohárik. Vďaka týmto tradíciám sa v Taliansku v skutočnosti vypije menej kávy ako v iných krajinách v Severnej Európe. Napriek tomu, že Taliani vypijú veľké množstvo šálok kávy, sú to ale šálky celkom maličké. Domácnosti jednoznačne predstavujú „kráľovstvá“ kávy. 70% kávy pijú práve doma a len zvyšná časť Talianov si vychutná svoj dúšok obľúbeného nápoja  mimo domova. V slnečnom Taliansko chutí vraj káva najmä ráno a po obede. Spotreba k večeru a po večeri klesá. Obe pohlavia vypijú bez rozdielu rovnaké množstvo kávy,  každý deň približne dve až tri šálky. S pribúdajúcim vekom ale spotreba kávy narastá.