Presunúť na hlavný obsah

MILOVAŤ CAPPUCCINO

Recepty

Symbol talianskej kávy po celom svete. V Taliansku je neodmysliteľnou súčasťou raňajok, inde vo svete sa podáva väčšinou ako lahodný dezert kedykoľvek počas dňa. V oboch prípadoch je však zaručeným úspechom. Prečo sa vlastne volá cappuccino?

Domnienkou je, že názov vznikol zlúčením farby oblečenia, ktoré nosia mnísi kapucíni a odtieňom, ktorý vznikne zmiešaním mlieka a kávy. Hustý krém, pre cappuccino tak charakteristický, vznikne spenením mlieka naparovacou dýzou na espresso stroji. Práve ním sa cappuccino odlišuje od klasického latte. Pravé talianske cappuccino má krásnu nadýchanú celistvú penu bez veľkých bubliniek. Na prípravu vynikajúceho cappuccina vplýva nielen kvalita mlieka, ale aj veľa iných faktorov, medzi ktoré patrí správny tvar, materiál, spôsob napeňovania, servírovanie či profesionalita barmana.
Tip na výrobu chutného cappuccina je jednoduchý. Zatiaľ čo peníte mlieko, pripravte šálku espressa . Pokiaľ ste ho pripravili dlhší čas pred výrobou mlieka, môže nadobudnúť spálenú príchuť. Napeňujte mlieko, kým nedosiahne teplotu 65-70 stupňov.  Správny pomer cappuccina je 1/5 espressa, 2/5 mlieka a 2/5 peny - napeneného mlieka. Príjemný pôžitok!