NOUVELLE CUISINE
Výraz „Nouvelle cuisine“ sa po prvý raz ujal v roku 1975. Britský časopis Harpers & Queen ho použil ako definíciu nového štýlu varenia, ktorý sa rýchlo šíril po celom svete a získaval si stále viac fanúšikov. Ale čo vlastne je Nouvelle cuisine?
nouvelle,cuisine,kuchyna,kuchar,zidek,eastfield,jedlo,chute sveta,
V jednoduchom vysvetlení predstavuje prepojenie medzi zdravo žijúcou Californiou a francúzskou tradíciou – jednoduché, zdravé jedlo plné chuti. Otvorili sa tak nové možnosti pre gurmánskych labužníkov, ktorí obľubovali bohaté chute, ale nechceli na to doplatiť zvyšujúcou sa ručičkou na váhach. A práve Nouvelle cuisine im ponúkla ideálnu kombináciu na uhasenie ich náročných požiadaviek. V čase, keď svet naberal rýchlejšie tempo, šírili sa rôzne diéty a ľudia videli krásu len cez štíhly pás, sa Nouvelle cuisine stala najobľúbenejšou formou varenia. Kuchári Nouvelle cuisine používajú zásadne čerstvé suroviny, ktoré počas krátkeho varenia strácajú minimum vitamínov a zanechávajú si tak svoju čerstvosť.
Pravidiel Nouvelle cuisine je niekoľko:
1. Suroviny sa musia nakupovať podľa sezóny priamo na trhu
2. Všetko musí byť čerstvé
3. Musí sa zachovať vitamínová a výživová hodnota surovín
4. Servírované jedlá musia byť opticky veľmi príťažlivé
5. Experimentovanie je neobmedzené
6. Uprednostňujú sa tzv. “minútky“
7. Mrazené alebo konzervované produkty a suroviny sú “tabu“
Hlavným cieľom Nouvelle cuisine je nielen ohúrenie chuťových zmyslov, ale správny kuchár by mal vedieť jedlo pripraviť a naaranžovať tak, aby sa stalo hotovou lahôdkou pre oči, nos aj ústa. Aby sa ešte viac utvrdila a zvýraznila chuť a vôňa, používajú sa najlepšie oleje a korenia. Práve zdravá kuchyňa, ktorá je v súčasnosti tak populárna, vďačí svojmu vzniku Nouvelle cuisine. Do kuchýň sa vrátil olivový olej, ocot a čerstvé bylinky. Novému trendu sa prispôsobili aj reštaurácie. Porcie, predtým obrovské, nadbytočné a nezaujímavé, sa zmenili na poéziu na tanieri, ktorá uspokojí aj toho najnáročnejšieho labužníka. Pod názov Nouvelle cuisine sa podpísalo hneď niekoľko svetových kuchárov: Roger Vergé, Michel Guérard, Charles Barrie, Pierre Troisgros s Paul Haeberlin. Za „otca“ Nouvelle cuisine sa dá považovať francúzsky kuchár Paul Bocus. Jeho kulinárske umenie bolo dedičstvom po predkoch už zo 17. storočia. V roku 1961 získal ako kuchár jedno z najvýznamnejších ocenení "Meilleur Ouvrier de France”. V tom istom roku získal aj prvú z troch Michelinových hviezd.