Presunúť na hlavný obsah

BIO: ČO NA TOM VŠETCI VIDIA?

Lifestyle

Na prvý pohľad asi nič. Ale na prvý pohľad nevidíte nič napríklad ani na konvenčne vypestovanom jablku. A pritom je na jeho povrchu asi 20-30 umelých jedov. Aj po umytí.


Konzumáciou biopotravín sa jedom vyhýbate, ale ochrana vlastného zdravia rozhodne nie je jediným dôvodom, prečo sa pre takýto spôsob stravovania rozhodnúť. Hovorí sa, že biopotraviny lepšie chutia, ale výstižnejšie by bolo povedať, že majú chuť. Stačí si spomenúť na rajčiny, ktoré si mimo sezóny kupujeme v supermarketoch. So zatvorenými očami by sme im status rajčiny prisúdili zrejme len s veľkou dávkou fantázie. Biopotraviny v porovnaní s tými bežnými obsahujú menej vody a viac aromatických látok. Takisto v nich skonzumujete viac vitamínov A a C, minerálnych látok. Vyššie je aj percento antioxidantov, a to aj v biomlieku, ktoré má aj väčší podiel viacnásobne nenasýtených mastných kyselín.  

Prečo?
 Biofarmári nesmú používať syntetické hnojivá, herbicídy, pesticídy, geneticky modifikované organizmy, regulátory rastu a iné chemické látky, pestovať plodiny v monokultúrach, podávať lieky zdravým zvieratám, chovať ich v uzavretých priestoroch bez možností pobytu vo výbehoch, používať na skrmovanie akékoľvek produkty od zvierat ošetrovaných antibiotikami, pridávať do krmiva trus, hnoj, močovinu, rybiu múčku a rybie produkty prežúvavcom, baliť do plastov či hliníkových fólií, používať chemické látky na skladovaných produktoch, používať všetky syntetické konzervačné látky, farbivá, ochucovadlá, emulgátory a ďalšie syntetické látky. Že toto všetko v bežných potravinách máme k dispozícii, je dosť nepríjemná predstava.

Cena
 Fakt, ktorý si o biopotravinách pamätajú istotne všetci, je ich vyššia cena v porovnaní s bežnými potravinami. Ale v tejto súvislosti by bolo asi dobré si uvedomiť, že ekologické poľnohospodárstvo je priateľské k ovzdušiu, vode aj pôde, podporuje biologickú rozmanitosť a to je s ohľadom na budúce generácie na nezaplatenie. Konvenčné potraviny sú síce lacnejšie, ale len na pultoch. Okrem tejto ceny totiž platíme aj ich dotácie, nezdravú populáciu, znečistené životné prostredie a vyčerpávanie neobnoviteľných zdrojov energie. Keby sa v cenách bežných výrobkov vyčíslila aj hodnota zničeného životného prostredia, asi by sa biopotraviny prestali považovať za luxus.

Budúcnosť
 Napriek všetkým faktom sa stále ozývajú hlasy, ktoré výhody biopotravín spochybňujú. Fanúšikovia ekologického poľnohospodárstva však rozhodne bránia jeho pozitívny vplyv na budúce generácie. Nedávne štúdie totiž potvrdili, že vďaka nižším hodnotám škodlivín sa konzumácia biopotravín stará o lepší imunitný systém a u mužov aj o vyššiu kvalitu spermií. Naopak chemické prostriedky, ktoré sa v bežnej strave dostávajú do organizmu, môžu imunitný systém poškodiť, podobne ako aj mozog či pečeň. A to všetko už aj v prípade plodu v tele matky. Podčiarknuté a zhrnuté: Konzumácia „lacných“ potravín vychádza poriadne draho.