Presunúť na hlavný obsah

SEMIFREDDO

Lifestyle

Nigella Lawson ho miluje medové s píniovými orieškami. Jamie Oliver vám ho radšej pripraví s praženými lieskovcami v karamele. Nech už si vyberiete ktorékoľvek, určite budete chcieť ďalšie. Pretože kým sa vám rozplynie na jazyku, úplne vás opantá svojou vznešenou, lahodnou a krémovo-hladkou chuťou.

Semifreddo označuje kategóriu mrazených špecialít, ktorých zloženie, tvar a spôsob servírovania sú veľmi rozmanité. Spoločné majú jedno: každé semifreddo sa podáva pri teplote nižšej ako zmrzlina, ale v skutočnosti sa vám zdá teplejšie. Je to dané mixom ingrediencií, ktoré sa na výrobu tejto delikatesy používajú. Základ tvorí šľahačka, bielkový sneh, žĺtky, cukor (alebo med) a trocha soli, prípadne vanilka. Semifreddo údajne pochádza zo Sicílie. Najprv si na ňom pochutnávali vznešené rodiny a hoci sa o ňom vie oveľa menej ako napríklad o zmrzline, prvé maškrty tohto druhu sa vraj zmrazovali za pomoci ľadu a soli. Vďaka technickému pokroku a vývoju v cukrárskom umení prešlo aj semifreddo svojou cestou. Dnes sa prepracovalo k nespočetnému množstvu druhov. Vznik každého z nich závisí od ingrediencií, ktoré sa pridávajú k základnej hmote. Vybrať si teda môžete akékoľvek: citrónové, banánové, maracujové, pistáciové, čokoládové, slivkové, kávové, mandarinkové, mandľové, škoricové, figové...
Ak žiadne neviete zohnať, urobte si ho. Nie je nič ľahšie. Základom úspechu je konať rýchlo, aby nadýchaná zmes šľahačky a vajíčok obsahovala čo najviac vzduchu. Zmraziť ju môžete v hocičom, aj keď na trhu sú už k dispozícii aj špeciálne formy. Výsledok (ak je správny) by mal mať svetlú farbu, plnú a jemnú chuť, na jazyku by mal vytvárať hladký pocit a mal by byť teplejší než ktorýkoľvek iný mrazený dezert. Spôsob servírovania si dohodnite s vlastnou fantáziou.