Presunúť na hlavný obsah

THAJSKÁ KUCHYŇA: ZDRAVÁ A CHUTNÁ

Lifestyle

Thajsko je rajom pre gurmánov. Krajina preslávená množstvom znamenitých jedál, niekedy pre Európanov príliš pikantných a korenených. Kto však okúsil thajskú kuchyňu, uzná, že pochúťky naozaj nielen nezvyčajne voňajú, ale najmä skvele chutia.

Thajská kuchyňa je charakteristická používaním niekoľkých výnimočne aromatických pochutín. Do väčšiny jedál sa pridávajú limetky, koriander, chilli, ďumbier, citrónová tráva, sójová, rybia alebo ustricová omáčka, kokosové mlieko a hnedý cukor. Sú dostať kúpiť niekedy čerstvé, určite aj konzervované alebo sušené. Ich kombináciou jedlá získavajú zväčša pikantnú sladko-kyslastú príchuť. Ochucuje sa nimi väčšinou kuracie, ale tiež jahňacie, či hovädzie mäso, ďalej ryby, krevety, ustrice, chobotnice a iné dary mora.

Pokiaľ nevaríte zásadne len podľa receptov, tak vám stačí sa nechať inšpirovať. A okrem toho si obohatíte jedálny lístok o minimálne tucet výživných a chutných jedál.
Medzi pokrmy thajskej kuchyne patrí napríklad tom yam, polievka pripravená z kokosového mlieka s listami makroot, zázvorom, citrónom, prawns alebo s kurčaťom. Z kokosového mlieka a sladkých cestovín pripravíte sladký dezert salim, a keď uvaríte ryžu s kokosovým mliekom a podávate s plátkami manga, máte špecialitu thajskej kuchyne známu po celom svete.