KARÍ: LIEČIVÝ KOKTEIL KORENIA
Pri každom privoňaní k ostro žltému prášku je cítiť exotický Ďaleký Východ. India, krajina odkiaľ táto výrazná zmes pochádza, je sama o sebe plná farieb a chutí. Toto výrazné ochucovadlo k nej neodmysliteľne patrí. Karí dokáže pokrm nielen krásne zafarbiť a výrazne dochutiť, ale je aj veľmi prospešné pre vaše zdravie.
Zloženie tejto korenistej zmesi je veľmi premenlivé. Originálne karí môže mať v rôznych častiach Indie rozdielnu príchuť a zloženie. Najčastejšie obsahuje kurkumu, čierne korenie, štipľavé papričky, kardamóm, zázvor, rascu, muškát a iné. Zmiešaním týchto komponentov sa získava ochucovadlo, ktoré nie je len kokteilom pôsobivých chutí, ale aj liečivým prostriedkom. Liečivá kurkuma je hlavná zložka, ktorá výrazne podporuje činnosť tráviaceho traktu, je prevenciou pred vznikom zhubných nádorov a bráni vzniku aterosklerózy. Štipľavé papričky utlmujú bolesť a taktiež pomáhajú v boji proti rakovine. Čierne korenie je nápomocné pri urýchľovaní vstrebávania látok do organizmu. Liečivé účinky majú i ďalšie tri zložky korenia karí: zázvor, rasca a kardamón. Zázvor obsahuje účinnú látku, ktorá veľmi pozitívne ovplyvňuje zažívací systém. Rasca, ktorá sa do zmesi pridáva, má silný antioxidačný účinok a znižuje hladinu cukrov a tukov v krvi. Ak ste ešte čaro exotickej kuchyne neobjavili, je na čase začať práve s karí. Zobudí vaše chuťové kanáliky, povzbudí myseľ a posilní zdravie.