Presunúť na hlavný obsah

RUKOLA: PIKANTNÁ ZELENÁ ZÁLEŽITOSŤ

Lifestyle

Zelené lístky tejto rastlinky potešia oko i vaše chuťové kanáliky. Široké využitie a zdraviu prospešné hodnoty rukoly ju robia zaujímavou a čoraz obľúbenejšou. V krajinách, odkiaľ pochádza, na ňu nedajú dopustiť. Gréci, Taliani aj Francúzi ju používajú takmer všade. Nájdete ju v každej lepšej reštaurácii zameranej na taliansku či francúzsku kuchyňu. Prečo nevyužiť aj vo vašej kuchyni potenciál tejto aromatickej rastlinky.

Tieto pikantné zelené lístky pripomínajúce púpavu nie sú len štýlovou dekoračnou záležitosťou jedál, ale aj veľmi významnou zložkou pokrmov. Konzumácia rukoly je zdraviu prospešná hneď z niekoľkých dôvodov. Obsahuje veľké množstvo vitamínu C, beta-karoténu, zvyšuje chuť do jedla a má pozitívny vplyv na čistotu krvi a pečene. Odvar z koreňa pomáha pri zažívacích problémoch, listy rukoly sú zase cennými bojovníkmi proti únave a oslabenej imunite. Využitie tejto výživnej rastlinky v kuchyni je veľmi široké. Možno ju podávať v surovom stave, varenú alebo restovanú. Je ideálna do cestovín, ryže, polievok, k mäsu či na pizzu. Predovšetkým vynikne v šalátoch, a to nielen zeleninových, ale i ovocných. Vďaka pevným a vykrajovaným lístkom je rukola skvelá dekorácia pokrmov. Krásne sa vyníma najmä na obložených chlebíčkoch a jednohubkách. Jej ostrá, až horkastá pepermintová chuť je podobná horčici. Pokiaľ pokrm pripravujete pre deti alebo je pre vás táto pikantná chuť príliš výrazná, pred podávaním rukolu ľahko povarte alebo prelejte vriacou vodou. Prevarením zaniká ostrá chuť a všetky dráždivej látky. Povarenú rukolu môžete podávať ako prílohu k mäsu, k cestovinám alebo ňou naplniť lasagne. Rukola sa tiež pridáva do masla a rôznych smotanových či syrových nátierok. Vynikajúca je aj jej kombinácia s morskými plodmi.