Presunúť na hlavný obsah

ŠAMPANSKÉ: BUBLINKY PRE ŠPECIÁLNE CHVÍLE

Recepty

Zvyčajne sa fľaša otvára pri špeciálnych príležitostiach a jedinečných chvíľach. Oslavy Nového roku si už bez šampanského ani nevieme predstaviť, rovnako ako sa tento nápoj stal nepísaným pravidlom na oslavách narodenín, svadbách, či pri romantických chvíľach. Šumivé víno v pohároch má špeciálnu atmosféru, chuť sa jemne rozloží v ústach a jeho krásna pena a neutíchajúce bublinky sú pastvou pre oči i uši.

História výroby šumivých vín sa zrodila v polovici 16. storočia vo francúzskej Champagni. Metódy výroby a skladovania šumivých vín zdokonalil mních Dom Pérignon kláštora v Hautvillers. Práve on objavil spôsob, ako sa dá šumivé víno uchovávať v sklenených fľašiach s korkovou zátkou. Zdokonaľoval miešanie odrôd vína a tak sa zrodilo to najlahodnejšie šumivé víno. Spočiatku bolo šampanské určené iba pre Francúzsko, no Napoleonovi vojaci ho preslávili aj v cudzine. Šumivé vína nakoniec dobyli celú Európu a neskôr celý svet. Pravé šampanské sa vyrába výlučne z vinnej révy pochádzajúcej z francúzskeho Champagne. Dodnes sa môže vyrábať iba v tejto oblasti, čo je dané aj zákonom a garantované Európskou úniou.

Šampanským však často označujeme aj ostatné šumivé vína. Šumivé víno, nazývané aj sekt, sa nevyrába z vinnej révy z oblasti Champagne a tak nie je šampanským. No výrobná metóda sa od tej šampanskej takmer nelíši. Rozdiel medzi pravým šampanským a sektom je teda minimálny a je vlastne len v názve a pôvode. Sektov je nepreberné množstvo, rozdiely sú len v kvalite i cene. Šampanské aj šumivé víno je vyrábané sekundárnou fermentáciou hroznového vína. Na rozdiel od vín sýtených, je pôvod bubliniek oxidu uhličitého ušľachtilý. Tento plyn je popri etanole druhým hlavným produktom anaeróbnej glykolýzy. Šumivé vína sa vyrábajú kvasením vína vo fľašiach i v kovových tankoch. Nápoj vyrobený klasickou metódou vo fľaši je však cennejší a kvalitnejší. Menej prácna a produktívnejšia je tanková výroba šumivého vína, ktorá poskytuje šumivé vína bežnej kvality. Vyrábajú sa rôzne druhy tohto lahodného moku. Stretávame sa so suchými šumivými vínami, ktoré majú do 15 g/l cukru, s polosuchými s 15-40 g/l, polosladkými so 40-80 g/l a so sladkými šumivými vínami. V rámci kategórie suchých šumivých vín sa možno stretnúť i s výrobkami štýlu „brut de brut“ s obsahom 0-6 g/l cukru a „extra brut“  s obsahom 9-15 g/l. Aby ste si pohár plný iskrivých bubliniek dokonale vychutnali, musíte ho vedieť aj podávať. Niekoľko hodín pred otvorením dajte fľašu vychladiť. Šampanské patrí do vysokých, úzkych pohároch so stopkou. Široké poháre sú síce štýlové, no šumivé víno v nich rýchlo stráca penu a v dlani sa zbytočne zahrieva. Tento perlivý mok si vychutnávajte pomalými dúškami. K tomuto nápoju sa hodí takmer všetko. Pokrmy z hydiny, rýb, cez zverinu až po syry výraznej chuti. Efektným doplnkom sú jahody, ktoré sa hodia najmä na romantické príležitosti. Tento perlivý nápoj je skvelé afrodiziakum, preto ak plánujete večer vo dvojici, nezabudnite si vychladiť fľašu kvalitného šampanského.