Presunúť na hlavný obsah

CHUTNÁ CESTOVINOVÁ DIÉTA

Zdravie a relax

Zhodiť prebytočné kilogramy drastickou diétou nie je problém. Je to však veľmi náročné, vysiľujúce, nehovoriac o tom, že sa zvyčajne dostaví starý známy jojo efekt. Čím rýchlejšie kilá stratíte, tým rýchlejšie sa zvyknú aj vrátiť. A to hneď ako nabehnete na obvyklé stravovanie. Čo takto skúsiť cestovinovú diétu, ktorú môžete dodržiavať dlhodobo. Cestoviny sa výborne kombinujú a tak sa vám nemôže stať, že by ste mali nezdravú jednostrannú stravu. Čo môže byť lepšie ako schudnúť a zároveň si pochutiť?

Cestovín existuje mnoho druhov a tvarov, navyše, dajú sa kombinovať s nespočetným množstvom potravín a bylín. Nuda pri zostavovaní jedálnička nehrozí. Navyše, podporujú produkciu tzv. hormónov šťastia – endorfínov! Aby sa vám podarilo schudnúť pár kilogramov a cítili sa ľahšie, zabudnite na kalorické omáčky. Aj keď je tento druh jedla veľmi ľahký, nemusíte sa obávať vlčieho hladu. Telo totiž vlákninu obsiahnutú v cestovinách trávi pomaly a tým ostanete dlhší čas sýti. V neposlednej rade nezabúdajte na pravidelné a častejšie stravovanie v menších dávkach, približne päťkrát denne. Výhodou tejto diéty je jej nenáročnosť. Suroviny sú bežne dostupné, no oceníte najmä rýchlu prípravu jedál. Stačí zohriať vodu, osoliť, pridať olivový olej a po zovretí hodiť cestoviny do vody. Približne za 8 minút by mali byť “al dente“. Konečné dochutenie je len na vás. Výhodou cestovín je, že chutia aj veľmi jednoduché. Zabudnite však na kečup a tučné syrové omáčky. Stačí im olivový olej, bylinky, či zelenina. Zamiešať a hotovo! Variácií je nespočetné množstvo. S trochou fantázie si môžete každý deň pripraviť inú špecialitu. Na panvici môžete pripraviť tie najchutnejšie variácie. Používajte však miesto slnečnicového, olivový olej.  Opražené kúsky cesnaku s olivovým olejom a bazalkou, restovaný baklažán, hríby, pór, cukina, kuracie prsia, či sušené paradajky s čili papričkami sú len niekoľkými tipmi na skvelé diétne menu. Ak máte skutočne naponáhlo, stačí cestoviny poliať olivovým olejom a posypať bylinkami, poliať ich hotovou omáčkou, ktoré bežne dostať v obchodoch, či zamiešať do nich konzervu tuniaka. Takto pripravené jedlá sú nielen diétne, ale aj optimálne nasýtia, navyše organizmus zásobujú minerálnymi látkami a vitamínmi. Ak máte na výber, siahnite radšej po celozrnných cestovinách. V celozrnných cestovinách sa zachovávajú vitamíny a minerálne látky, ktoré v obyčajných cestovinách nie sú, pretože sa nachádzajú v obilninových šupkách. Sú tak omnoho zdravšie.