ŠAFRÁN NAD ZLATO
Nejestvuje nijaký stroj, ktorý by uľahčil jeho zber. Každú dlhú purpurovú bliznu treba odštipnúť ručne. A pritom sa na kilo korenia použije až do 140 tisíc kvetov. To vysvetľuje, prečo je šafrán najdrahším korením na svete. Ak vám šafrán ponúkajú lacnejšie, nenechajte sa zlákať. Pokojne to totiž môže byť jeho falošný „dvojník“ bez charakteristickej vône.
Aj blizny aj šafránový prášok musia mať vždy oranžovočervenú farbu – nikdy nie žltú. A čím sýtejšia farba, tým hodnotnejší šafrán. Farbiacu schopnosť určujú laboratórne testy a jej minimálna hodnota pre 1. kategóriu je 190. Zohnať sa však dá aj šafrán s hodnotou 256, ale aj chabých 80. Pravý šafrán vonia lahodne, má prenikavú horkú atomatickú chuť, je bohatý na riboflavín a pokrmom dodáva sýtu žltú farbu. Crocus sativus pochádza zo západnej Ázie, odkiaľ sa rozšíril do Orientu, Stredomoria, Indie a Číny. Poznali ho už za čias kráľa Šalamúna a používali ho ako korenie, farbivo aj liečivo. Podporuje zažívanie, pomáha pri depresiách, menštruačných problémoch, neplodnosti, srdcovej slabosti, arterioskleróze, vyčerpaní, poruchách prostaty. Ale pozor, vyššie dávky vyvolávajú prekrvenie vnútorných orgánov a bolesti hlavy. V kuchyni je najefektívnejší šafránový prášok. Ak pracujete s bliznami, mali by ste ich pred použitím nechať ponorené v alkohole, prípadne v kyslej alebo horúcej tekutine dlhšie ako len zopár minút. To umožní aróme, chuti a farbe, aby sa z veľkej časti uvoľnili. Niekedy to trvá aj 24 hodín – v závislosti od kvality korenia. Šafrán je citlivý na svetlo, preto ho treba uschovať v dobre uzavretej nádobe a na tmavom mieste. Ak sa oň budete takto starať, Risotto Milanesa, Paella Valenciana či anglické šafránové koláče určite ochutíte dokonale.