ČIERNA HORA: KRÁSA V MALOM
Malebná krajina s trojročnou históriou a množstvom prekrásnych zákutí. Aj takto sa dá jednou vetou opísať Čierna Hora. Pláže vysekané zo skál, čisté more a krásna príroda. Kedysi patrila táto oblasť pod Srbsko, no dnes sa teší zo svojej samostatnosti a stále sa rozvíjajúceho turistického ruchu. Objavte aj vy spolu s FEMINITY túto malú krajinu.
cierna hora,krasa,more,speciality,ryby,hotely,cestovanie,
Najvyhľadávanejšou destináciou Čiernej Hory je Budvianska riviéra. Dvadsaťpäť kilometrový úsek krásnych kamienkových pláží s päťhviezdičkovými hotelmi, reštauráciami a typickými prímorskými obchodíkmi so suvenírmi. Pri jej potulkách nevynechajte ani mestečko Budva s klasickou stredomorskou architektúrou. Úzke uličky a budovy obohnané kamennými múrmi z 15. storočia. Ak máte počas dovolenky radi aktívny pohyb, určite navštívte mieste diskotéky, kde zábava trvá do samého rána. Vyhľadávanou destináciou na oddych je aj Kotorská boka – záliv podobný severským fjordom. Skutočná pastva pre oči a dušu. Bohatstvom čiernohorského prímoria sú aj rozsiahle olivovníkové háje, rôzne druhy paliem, jedlé gaštany, citrusy, mandľovníky a figovníky. Milovníci podmorského sveta si tu prídu na svoje v podobe rôznych druhov rýb, krabov, chobotníc a mušlí. Krištáľovo čisté more im ponúka všetko, po čom túžia. Aj praví gurmáni si prídu na svoje pri balkánskych špecialitách ako čevapčiči, ražniči alebo výbornom guláši z chobotníc. Ochutnajte pravú čiernohorskú kuchyňu ako pašticada, vyrobenú z kvalitného hovädzieho mäsa popretkávaného slaninou a cesnakom, toto jedlo sa podobá na našu sviečkovú a je skutočne vynikajúce. Chutné sú aj japraki - kapustové závitky, ktoré domáci pripravujú vo veľkých kamenných nádobách, kde ich dusia štyri hodiny. A v neposlednom rade pršut, teda bravčová šunka, ktorá je sušená a údená starým spôsobom za špecifických podmienok. Skutočná lahôdka. A ešte jedna rada na záver, ak vám pohostinní Čiernohorci ponúknu lozovu rakiju, tak pomaly s ňou, je veľmi silná a páli sa v podstate z čohokoľvek.