Presunúť na hlavný obsah

SCHLOSS HALBTURN: CHUŤ BORDEAUX V RAKÚSKOM VÍNE

Recepty

Ak ste milovníci dobrého vína a zároveň aj histórie, rozhodne by ste nemali vynechať návštevu jednej z najstarších vinohradníckých oblastí v rakúskom Burgenlande. Nachádza sa pri jazere Neusiedlersee, takmer na hraniciach s Maďarskom, takže z Bratislavy sa tam autom dostanete za necelú hodinu. Privíta vás najkrajší barokový zámok regiónu Burgenland, Halbturn, po ktorom je pomenované aj vinárske centrum.

História pestovania viniča v tomto rakúskom regióne siaha až do roku 1214. Vtedy gróf Poth založil prvú vinicu v oblasti nazývanej Jungenberg alebo aj Jois. O päťsto rokov neskôr postavili pri viniciach letné sídlo cisárskej rodiny, kde sa dnes nachádza sídlo vinárstva Schloss Halbturn. Barokový zámok je dielom architekta Johanna Lukasa von Hildebrandta. Dodnes je vyhľadávanou kultúrnou pamiatkou a patrí medzi najkrajšie zámky Burgenlandu. Každoročne od mája do októbra sa premení na miesto zaujímavých výstav, sobotné letné popoludnia patria koncertom. Oveľa viac ako kultúrou, je tento región preslávený vinárstvom. Najväčší rozmach zaznamenala výroba kvalitného vína okolo roku 1960, kedy barón Paul Waldbott-Bassenheim založil poslednú z viníc vo Wittmannshofe. Veľká zmena vo vinárstve Schloss Halbturn nastala v roku 2001 na podnet grófky Waldbott-Bassenheim. Pod vedením synovca baróna Waldbott-Bassenheima, Markusa grófa z Koenigseggu, sa vinárska spoločnosť začala orientovať na nový, modernejší spôsob spracovávania hrozna a prišli aj s novými produktmi. Zmeny postihli najmä okolité vinohrady, terasy v Jois (Jungenberg) prešli rekonštrukciou a boli nanovo vysadené viničmi. Rovnaké zmeny postihli aj Wittmannshof, tu vysadili na dvoch tretinách viníc nové, prevažne červené odrody, pochádzajúce z Rakúska a Francúzska. Dnes vlastní spoločnosť na štyroch miestach viac ako 16 tisíc hektárov viníc. Najvyšším miestom regiónu je Geschriebenstein (884m.n.m.) a najnižším Seewinkel (114 m.n.m.). Vinárska oblasť sa nachádza vo veľmi dobrom podnebnom pásme, ktoré má až 2000 slnečných hodín do roka. Kvalite miestnych vín do veľkej miery pomáha aj medzinárodný tím odborníkov vedený Markusom Siebenom a hlavným technológom Xavierom Gaboriaudom z francúzskeho Chateu I´Hermitage v Bordeaux. Práve Xavier priniesol do Schloss Halbturn z Francúzska nové techniky, ktorými sa vína odlišujú od konkurencie. Pocítite tak chuť Bordeaux v rakúskom víne. Zber hrozna, ktorý začal pred niekoľkými dňami, prebieha ručne. Zbiera sa do malých nádob, kam sa zmestí len 15 kilogramov hrozna, aby sa nepotlačilo. Z nádob sa strapce vyberú, rozstrihnú na menšie časti a zamestnanci ich kontrolujú, či nie sú pokazené. Podobná kontrola prebehne aj po odstopkovaní. Potom už nasleduje samotná macerácia a fermentácia v nerezových alebo klasických drevených sudoch, podľa typu vína. Filozofiou značky Schloss Halbturn je, že kvalita nepozná žiaden kompromis a tak produkujú kvalitné vína vo všetkých cenových kategóriách. O tom svedčí aj množstvo ocenení na lokálnych a zahraničných súťažiach.