Presunúť na hlavný obsah

NAJLEPŠIE REŠTAURÁCIE V ČECHÁCH

Lifestyle

Ak máte obchodných partnerov v Českej Republike a premýšľate nad vhodnou reštauráciou na pracovný obed, FEMINITY prináša prehľad piatich najlepších podľa rebríčka Grand Restaurant pre rok 2009. Štyri výnimočné svätostánky dobrého jedla sa nachádzajú v Prahe, jeden nájdete aj v Brne. Biokuchyňu, cukrárske umenie, taliansku kuchyňa alebo tradičné české delikatesy vám naservírujú ako kráľom.

Jednotkou na reštauračnom trhu u našich západných susedov je podľa hodnotenia Grand restaurant 2009 La Degustation Boheme Bourgeoise v centre Prahy. Šéfkuchár Oldřich Sahajdák pripravuje degistačné menu zložené zo siedmych jedál, tradičné české recepty sa tu ruka v ruke varia s modernými kuchárskymi postupmi a medzinárodnou kuchyňou. Sezónne jedlá a denné menu z aktuálnej ponuky českých pestovateľov či bio fariem sú výnimočnou charakteristikou luxusnej reštaurácie. Vínna karta je zostavovaná podľa denného menu, okrem lahodnej kávy si po výbornom obede môžete vychutnať aj výnimočný dezert. Cena denného menu sa pohybuje od 1000 Kč po 2250 Kč (38,88 € po 87,49€).

Strieborné ocenenie patrí do rúk majiteľov talianskej reštaurácie La Finestra in Cucina, ktorá ponúka skvostné talianske špeciality, ryby a pastu podľa originálnych prímorských receptúr. Majster varenia Riccardo Lucque vedie reštauráciu vďaka svojim dlhoročným skúsenostiam z kuchýň po Taliansku, Londýne či New Yorku, špecializuje sa na ryby a morské plody, v kuchyni mu je pravou rukou talentovaný a zanietený kuchár Tomáš Černý. Magická aróma v kombinácii s majstrovskou chuťou je zárukou kulinárskeho zážitku, v ponuke je skupinové menu s hlavným jedlom od 315 Kč (12,25€).

Známy šéfkuchár Zdeněk Polreich, prísny a zároveň precízny, známy v Čechách z televíznej obrazovky, vedie reštauráciu Divinis uprostred pražského centra. Interiér je plný dreva, elegantný a zároveň s nádychom českéj tradície, navrhnutý talianskym architektom Lucianom Belcapom. Čerstvé suroviny spracovávané podľa zásad talianskej kuchyne ponúkajú lahodnú explóziu chutí, ktoré zvýraznia pravé talianske vína servírované s jednou z najlepších minerálnych vôd Lauretana vo fľašiach dizajnérskej dielne Pininfarina. Pasta, rizoto, dusené telacie líčka, grilované hovädzie či ryba dňa sú servírované s noblesou, v cenách od 220 Kč (8,55€).

Pomyselná zemiaková medaila vo svete českých reštaurácií patrí podľa spomínaného hodnotenia brnenskej reštaurácii U kastelána, ktorá sa nachádza v uličkách centra, ponúka hosťom priestor, intímnu atmosféru a exkluzívne služby. Základ jedálneho lístka tvorí mimoriadne chutná česká kuchyňa, plná najlepších pokrmov pripravených postupmi francúzskej i talianskej kuchyne, ktorému nechýba inšpirácia sezónnymi ingredienciami. Výnimočné chute renesancie českej kuchyne podčiarkujú kvalitné vína. Teplé predjedlá v cene od 180 Kč (7 €) či hlavné jedlá od 210 Kč (8,17 €) potešia vaše zmysly. Prvú päticu naj uzatvára pražská reštaurácia V zátiší, ktorá je obľúbeným útočiskom podnikateľskej i diplomatickej vrstvy. Ponúka pokojné a intímne prostredie, dizajn interiéru zodpovedá názvu reštaurácie a je plný maliarskych doplnkov, knižnice, sadrových modelov kvetín, sviečok a podčiarkuje tak gastronomický zážitok, ktorý možno tiež prirovnať k umeniu. Menu ponúka české i medzinárodné špeciality šéfkuchára Milana Hořejša, ktorý v roku 2007 získal ocenenie Michelinovou hviezdou. Za večerné menu s dvoma či tromi chodmi zaplatíte od 890 Kč (34,61 €), odborníci vám k nim odporučia aj kvalitné vína v cene od 490 Kč (19,05 €).