Presunúť na hlavný obsah

KTO PEČIE OSKAROV?

Lifestyle

Po každom udeľovaní cien Americkej akadémie filmových vied a umení má hollywoodska smotánka možnosť zabaviť sa a nasýtiť aj na guvernérskom bále. Uspokojiť vyberané chute približne jeden a pol tisíca prominentných hostí nie je jednoduché, ale človek, ktorému sa to darí už pätnásť rokov, to zvláda bravúrne. Narodil sa ako Rakúšan a volá sa Wolfgang Puck.

Guvernérsky bál je pre Wolfganga Pucka každoročne vrcholom, ale je len jednou z jeho mnohých aktivít. Menu na túto prestížnu akciu máva zostavené asi tak za hodinu a nikdy nezabudne hereckým jazýčkom ponúknuť sladkú sošku Oscara, ktorá je vždy na zjedenie aj napriek pozlátenému povrchu. Šéfkuchárovi, ktorý sa ako jediný môže pochváliť až dvoma prestížnymi označeniami Kuchár roka v rámci James Beard Foundation Award, pri príprave pochúťok na guvernérsky bál pomáha okolo ďalších 250 kuchárov. V rodnom Rakúsku však začínal iba s jedným: so svojou mamou.
Wolfgang Johannes Topfsching sa narodil kuchárke a mäsiarovi, ale ten ešte pred príchodom budúcej kulinárskej superstar na svet svojich blízkych opustil. Z Wolfganga sa stal Puck, až keď mal 7 rokov a jeho mama Maria sa vydala za Josefa Pucka. Wolfgangovi kuchynské prostredie zjavne učarovalo a v štrnástich sa už vareniu začal venovať oficiálne ako študent. Skúsenosti neskôr zbieral vo významných reštauráciách, napríklad v L’Oustau de Baumanière v Provensálsku ocenenej tromi Michelinovými hviezdami. Potom však na radu svojho priateľa odišiel do Spojených štátov amerických a po dvoch rokoch strávených v Indianapolise to skúsil v Los Angeles. Pre hollywoodsku elitu sa stal čoskoro atrakciou nielen on sám, ale aj reštaurácia Ma Maison, ktorej bol spolumajiteľom. V roku 1982 otvoril Wolfgang Puck svoj prvý vlastný podnik Spago. Okamžite sa stal kulinárskym fenoménom a získal množstvo ocenení. Zo Sunset Strip sa v roku 1997 presťahoval na Cañon Drive v Beverly Hills a dnes ponúka okrem iného aj jedlá, ktoré Puck miloval počas svojho detstva – viedenský rezeň či Kaiserschmarren. Nové Spago vzápätí obdržalo dve Michelinove hviezdy, čo sa okrem neho podarilo už len dvom ďalším podnikom v Beverly Hills. Týmto prestížnym ocenením sa môže pýšiť aj jeho steakhouse CUT v Beverly Wilshire. Puck postupne otváral ďalšie a ďalšie reštaurácie – každú s iným zameraním. Puck zmenil spôsob amerického stravovania vďaka kombinácii klasických francúzskych techník, estetiky ovplyvnenej Áziou a Kaliforniou a samozrejme ingrediencií tej najvyššej kvality používaných v súlade s filozofiou WELL (Wolfgang´s Eat, Love, Life). Tá je  vyjadrením jeho vášne pre kultúru stolovania a oddanosť jedlu z najčerstvejších biopotravín, čo zahŕňa podporu lokálnych farmárov, používanie sezónnych ingrediencií a humánne získavaných živočíšnych produktov.
Aktivity Wolfganga Pucka sú naozaj mnohostranné. Hviezdam nielen varí, ale aj sám je hviezdou: napísal niekoľko kníh, učil variť v televíznych reláciách, objavil sa v miniúlohách v niekoľkých filmoch, vo svojich textoch ho spomínajú filmové postavy. Popri tom so svojím partnerom Carlom Schusterom založil v máji 1998 Wolfgang Puck Catering, čím catering výnimočných spoločenských a kultúrnych podujatí pozdvihli na úplne novú úroveň. A guvernérsky bál po udeľovaní Oscarov je pre Wolfganga Pucka len jedným z mnohých.