Presunúť na hlavný obsah

CAVE RESTAURANT AKO CHRÁM PRE LABUŽNÍKOV

Zdravie a relax

Nielen Amerika je krajina neobmedzených možností ale aj Austrália. Po mierne šokujúcom údere Melbourne svojou Recital Centre opláca útok Sydney. Síce s iným konceptom a v komornejšej podobe, ale o to pôsobivejšie. Cave Restaurant je výrazným prvkom kulinárskeho sveta tohto osvieteného mesta, ktorého rodičmi sa stali architekti zo štúdia Koichi Takada Architects.

Koncept interiérového dizajnéra a architekta Koichi Takadu a architekta Roberta Chena bol pomerne jednoduchý vo svojej podstate, a to akustika samotnej reštaurácie. Ich cieľom bolo vytvoriť reštauráciu, ktorá by svojou akustikou prispievala k pohodliu a ku adekvátnemu kulinárskemu zážitku.

Jaskynný priestor experimentuje s hladinou zvuku vo vzťahu komfortu stolovania. Drevené profily s akustickým zakrivením dominujúce reštaurácii generujú zvukovú kulisu rozhovorov do intímnejšej atmosféry a ich hlavnou funkciou je pretvorenie “hluku“ rozhovorov do jednoliatej zvukovej kulisy, ktorá návštevníkov nemá rušiť, ale skôr uchlácholiť.

Akustické zakrivenie však nie je len otázkou vytvorenia zvukovej atmosféry, ale aj výrazovým prostriedkom, ktorý ovláda celý priestor reštaurácie. Dotvára imagináciu nielen jaskynného charakteru, ale aj chrámového ladenia s akousi prapodivnou bázlivou atmosférou pokoja.

K tomuto charakteru značne prispieva aj prírodné ladenie reštaurácie v celodrevevom interiéri a samozrejme charakter ázijskéj kuchyne na báze sushi baru.

Počin Koichi Takada Architects je výnimočný svojou koncepciou, ale aj odvážnym opustením pevnej pôdy pod nohami a vydanie sa do bájnych neprebádaných krajín architektúry a interiérového dizajnu, kde sa hranice posúvajú každý deň stále novými a novými ideami.