Najlepšia reštaurácia v Afrike
Dvadsať minút od centra Kapského Mesta, v tieni Stolovej hory, nájdete hotel Constantia Uitsig. Tiché prostredie viníc, len šestnásť izieb so záhradami, srdečná pohostinnosť, skvelé spa a tri reštaurácie, z ktorých jedna sa teší mnohým prestížnym oceneniam a neustálej priazni gurmánov. Volá sa La Colombe.
restauracia,afrika,kapske mesto,hotel,oddych,cestovanie,Constantia Uitsig,constantia uitsig
Za úspechom reštaurácie La Colombe stojí Angličan Luke Dale-Roberts, ktorý jej vedenie prevzal v roku 2006. Prvé mesiace boli podľa jeho slov ťažké. Uprostred sezóny zdedil reštauráciu, do ktorej bolo treba zohnať polovicu personálu. Ale keďže veril tomu, čo robí, pomaly sa začalo všetko meniť k lepšiemu.
Nebol to iba jeho vnútorný pocit. V roku 2008 sa Dale-Roberts stal šéfkuchárom roka a La Colombe reštauráciou roka. Dnes sa môže pochváliť tromi Michelinovými hviezdami, označením Najlepšia reštaurácia v Afrike a dvanástym miestom v rebríčku tých najlepších na svete.
Luke Dale-Roberts sa rozhodol byť kuchárom ako šestnásťročný. Kým chodil do školy, pracoval v kuchyni ako pomocná sila, ale potom si jedného dňa zlomil nohu a tri mesiace, ktoré musel stráviť doma, si krátil vyzbrojený dvoma kuchárskymi knihami. Práve toto obdobie, keď varil a po prvý raz experimentoval, mu dalo potrebné nadšenie. Po skončení školy išiel zbierať skúsenosti do Švajčiarska a keď sa vrátil do Veľkej Británie, zoznámil so svojou manželkou, ktorá pochádza z Južnej Afriky.
Ázijskú kuchyňu študoval v Soule, kde mal možnosť spolupracovať so špičkovými japonskými šéfkuchármi. Potom strávil nejaký čas v Tokiju a na Filipínach a keď jeho manželka otehotnela, rohodli sa ísť do Južnej Afriky. Do Kapského Mesta sa presťahovali s desaťdňovým bábätkom a na druhý deň už Dale-Roberts štartoval v La Colombe.
Nekonečná predstavivosť a znamenitá technika vyzerajú na stole ako zmes klasickej prípadne modernej francúzskej kuchyne a ázijských vplyvov. Nové jedlá vymýšľa každý deň a sám priznáva, že poznámok k novinkám má plný zápisník, len si nevie nájsť dosť času na to, aby všetko vyskúšal.
Každé jedlo sa snaží vylepšovať a zjemňovať, až kým sa mu z neho nepodarí vydolovať všetko, čo sa dá. Jeho mantra je "ochutnávať, ochutnávať, ochutnávať." A návštevníci La Colombe sa k nej pridávajú veľmi radi. Jedlo v tejto reštaurácii s bezchybnou obsluhou a úžasnou vínnou kartou je totiž jedným z najväčších pôžitkov v Kapskom Meste.