Presunúť na hlavný obsah

Tiramisu s írskym likérom

Recepty

Dlho som chodila okolo fľaše Baileys a rozmýšľala, ako ho najlepšie použiť v kuchyni. Už som na to prišla. Moja talianska kamarátka, ktorá robí dokonalé tiramisu, zrazu na ňom čosi zmenila. Potešila ma, pretože Taliani sú, pokiaľ ide o jedlo, konzervatívni, čo vysvetľuje ich už celé veky oslavovanú kulinársku tradíciu. No toto vyzeralo najskôr ako vtip: „Poznáš ten o Írovi a Talianovi?“ A výsledkom mala byť misa plná hnedej likérom ochutenej obdoby originálu.

 

SUROVINY:
350 ml kávy, pripravenej z 350 ml vody a 9 lyžičiek instantnej kávy, vychladenej
250 ml likéru Baileys
2 balenia (po 200 g) dlhých piškót
2 vajcia
75 g kryštálového cukru
500 g mascarpone
2 ½ lyžičky kakaa
 
POSTUP:
1. V plytkej miske zmiešame kávu so 175 ml likéru.
2. Piškóty namočíme do tekutiny a necháme nasiaknuť z oboch strán, aby boli vlhké, ale nie
rozmočené. Poukladáme ich na dno štvorcovej sklenej misy.
3. Oddelíme žĺtky, jeden bielok odložíme. Žĺtky vyšľaháme s cukrom na svetložltý hustý krém, pridáme zvyšných 75 ml likéru a mascarpone, a vytvoríme nadýchaný krém.
4. Jeden bielok ušľaháme na tuhý sneh a vmiešame ho do krému. Polovicu krému naložíme
na vrstvu piškót.
5. Poukladáme ďalšiu vrstvu namočených piškót a navrch dáme zvyšok krému.
6. Misu zakryjeme fóliou a na noc odložíme do chladničky. Tiramisu pred podávaním posypeme cez sitko kakaovým práškom.
 

Zvodná a sexi šéfkuchárka Nigella Lawson dokáže očariť nielen výzorom, ale aj svojím kulinárskym umením. Kniha Nigella Express je séria príprav jednoduchých a ultrarýchlych jedál. Odborníci na zdravú výživu im občas vyčítajú vysoký obsah sacharidov a tukov. Nigella priznáva, že jej expresné špeciality nie sú práve kóšer v zmysle pravidiel racionálnej výživy, no ľudia ju doslova žerú. V knihe nájdete recepty, pri ktorých sa vám budú zbiehať slinky, pripravené neuveriteľne rýchlo a jednoducho.