Presunúť na hlavný obsah

Ako správne jesť ovocie v luxusnej reštaurácii?

Recepty

Aj konzumácia ovocia má v spoločnosti svoje jasné pravidlá. Je maximálne nevhodné, ak si vezmeme napríklad jablko, chrúmeme ho ako bobor a šťava z neho prská na všetky strany. Aby sme sa vyhli nepríjemnému trapasu, netreba sa obľúbených zdravých lahôdok ihneď vzdať. Stačí vedieť, ako na ne.

Väčšinu ovocia jeme príborom, niekedy rukou pomáhajúc si nožom, avšak tu sa vyžaduje istá dávka obratnosti. Záleží tiež na prostredí, akú úroveň konzumácie zvolíme. Ak je na stole pripravený finger-bowl (miska na opláchnutie prstov), môžeme použiť prsty, v opačnom prípade si musíme poradiť len s príborom. Poďme si bližšie povedať čo to o konzumácii konkrétneho ovocia:

 
Banán
Odrežeme konce banánu, šupku hore pozdĺžne narežeme po oboch stranách, vidličkou namotáme a nožom oddeľujeme jednotlivé kúsky, ktoré vkladáme vidličkou do úst.
 
Pomaranč
Ostrým nožom narežeme šupku na niekoľko dielikov, potom vsunieme medzi dužinu a šupku lyžicu a kôru postupne oddeľujeme tak, aby vznikla na tanieri hviezdica. Lyžicou a vidličkou oddeľujeme zhora jednotlivé mesiačiky a vidličkou ich môžeme jesť.
 
Melón
Podáva sa už nakrájaný na plátky alebo na menšie kúsky. Kľudne si ho nakrájame na kocky a tie potom zjeme.
 
Kôstkové ovocie
Určite si kôstku nevypľúvame do dlane. Pomáhame si lyžičkou, z ktorej kôstku potom prenesieme na tanierik.
 
Drobné bobuľovité ovocie (ríbezle, maliny, ostružiny...)
Jeme ich lyžičkou ako kompót.
 
Bobuľovité ovocie (jahody, hrozno)
Jahodu chytíme za stonku, vložíme do úst, odhryzneme plod a stonku odložíme na dezertný tanierik.
Čo sa týka hrozna, použitím príboru si naberieme požadované množstvo na dezertný tanierik. Pokiaľ hrozno na spoločnej mise nie je nastrihané na menšie trsy, poobzeráme sa po nožničkách. Ak nie sú k dispozícii, ide o dekoráciu a tým pádom si necháme zájsť chuť. Nemôžeme totiž odtrhávať bobule hrozna zo spoločnej misy a nechať po sebe ostatným nevábne ohlodaný strapec.
 
Aj keď si niektoré druhy ovocia podľa bontónu vyžadujú „zaobchádzanie“ hraničiace s otravnosťou, vedzte, že aj tieto informácie vám v budúcnosti môžu byť užitočné. Určite sa aspoň raz nevyhnete recepcii alebo pozvaniu do drahej reštaurácie. Potom sa aj vy budete zaiste cítiť príjemnejšie, keď na vás ostatní budú vzhliadať ako na distingvovanú osobu, ktorá ovláda ešte aj takú maličkosť akou sú pravidlá stolovania vrátane správnej konzumácie servírovaného ovocia.