Presunúť na hlavný obsah

Tajomstvo dobrej čokolády? Poznáme ho!

Recepty

Len málokto povie, že nemá rád čokoládu. Stáva sa prehreškom mnohých z nás a takmer každý na ňu raz za čas siahne. Rozdiel je len v tom, akú si vyberieme. A či vieme, aká je jej kvalita. Boli sme sa pozrieť v čokoládovni v Pezinku v spoločnosti CACAOTICA a presne vieme, v čom spočíva tajomstvo dokonalej a kvalitnej čokolády.

 

V Pezinku sa ručne vyrábajú čokoládové pralinky ILLUI z najkvalitnejšej belgickej čokolády Callebaut. Sú bez akýchkoľvek umelých prísad, farbív, aróm a príchutí. Používajú horkú čokoládu, ktorá má viac ako 70 percent kakaa, mliečna má 33 percent kakaa a biela 28 percent. 
 
V pralinkách nenájdete absolútne žiadne rastlinné tuky, v plnkách žiadne priemyselné polotovary, sušené mlieko, stabilizátory a konzervačné prísady. V tejto čokoládovni sa narába len s čerstvými surovinami, napríklad s čerstvým maslom a šľahačkou. V prípade, že receptúra obsahuje invertný cukor, používajú med z vlastného chovu.
 
Orechy, ktoré sa pridávajú do niektorých plniek, sa pražia len pár dní pred ich finálnym použitím, aby si zachovali čerstvosť, jemnosť a vôňu. Na výrobu sa používajú turecké lieskovce, iránske pistácie, kalifornské mandle a indické kešu oriešky. Ovocné plnky sa pripravujú výlučne z čerstvého alebo mrazeného ovocia.
 
„Marcipán používame najvyššej lubecker kvality s trvanlivosťou len štyri mesiace. Likérové plnky si vyrábame vlastné z jamajského rumu a vínové pralinky sú z vína odrody Alibernet z domácej produkcie vinárstva Karpatská Perla,“ vysvetľuje Peter Žáčik, majiteľ čokoládovne.
 
Každé ráno začínajú v čokoládovni tým, že zohrievajú čokoládu a následne ju nechajú vychladnúť na správnu teplotu. 
Potom pripravujú rôzne plnky a spravia základnú hmotu. 
Tú na druhý deň namáčajú a zdobia.
A takto vyzerá výsledok:
Viac obrázkov nájdete vo fotogalérii.
 
Poznáme viacero druhov čokoládových praliniek. K tým základným patria:
1. Truffles – sú jedinečné svojim tvarom, pretože sa dohotovujú v rukách, môžu obsahovať rôzne plnky, ovocie alebo orechy
2. Pralines – charakteristická je pre ne čokoládová škrupinka, ktorá je v symbióze s plnkou
3. Dipped goods – je to ovocie namáčané v kvalitnej čokoláde
4. Dragée- na drobné kúsky ovocia alebo orieškov sa postupne nanáša čokoláda, ktorá sa neskôr leští
 
Ak si chcete dopriať kúsok luxusu, nekupujte si klasickú čokoládu, ale vyskúšajte pralinky. Aj ako darček je to určite originálnejšie ako bonboniéra z najbližších potravín.