Polenta s paradajkovou omáčkou
Polenta je jedlo typické pre severné taliansko. Ide v podstate o kašu z mletej kukurice pripravovanú na mnohé spôsoby.
- polentu
- soľ
- paradajkovu omáčku
- parmezán
Príprava základnej polenty je jednoduchá. Do vriacej vody pridáme na jeden liter vody malú lyžičku soli a približne 300 gramov polenty. Pomaly varíme a miešame kým plenta nenadobudne konzistenciu hustej kaše.
Polentu vylejeme na drevenú dosku (možme použiť dosku na miesenie cesta) a necháme stuhnúť. Stuhnutú polentu môžme krájať nitkou. Ak sa dá tak si nakrájame si približne pol centimetra hrubé plátky.
Pri tomto varení sa mi podarila redšia polenta, čo ale nemusí byť nutne problém.
Na dno zapekacej misky si dáme paradajkovú masovú omáčku. Ide o rovnakú omáčku ktorú sme si už pripravovali do lasagní v recepte Cannelloni s paradajkovo mäsovou omáčkou.
Na vrstvu paradajkovej omáčky dáme vrstvu polenty (vrstvy plátkov polenty).
A pokračujeme opäť vrstvou paradajkovej omáčky. Ak chceme môžme pokračovať ďaľšou vrstvou polenty a všetko ukončiť vrstvou paradajkovej omáčky.
Povrch posypeme vrstvou nastrúhaného parmezánu. Alternatívne môžte povrch pokryť vrstvou plátkou syra, napríklad eidamu a až túto vrstvu pokryť parmezánom.
A dáme zapiecť rovnako ako napríklad lasagne. Zapekáme približne 20 minút.
Podávame napríklad na lôžku zo šalátových listov. Červená a žltá sa so zelenou šalatových listov vhodne dopĺňa.
Dobrú chuť.