Presunúť na hlavný obsah

Focaccia

Recepty

Aj keď mnohí focaccie poznajú, pre tých ktorí sa s ňou stretnú po prvý raz je to zvyčajne čosi ako pizza bez toppingu. Dnes sa pozrieme ako si pripraviť jednoduchú focacciu doma.

Budeme potrebovať :

  • Polohrubú múku
  • Kvasnice
  • Soľ, cukor
  • Olivový olej
  • Olivy

Najskôr si pripravíme cesto. Premiešame kvasnice s múkou. Keďže kvasnice sú rôzne (rôzni predajcovia), odporúčam čo sa týka množstva postupovať podľa návodu na obale kvasníc. Do zmesi kvasnic a múky pridáme soľ. Na 100 gramov múky približne tretinu čajovej lyžičky soli. Na rovnaké množstvo múky štipku cukru a jedna a pol lyžice olivového oleja. Zmes premiešame a pridáme trošku vody. Miešame a pridavame vodu pokiaľ zme nema konzistenciu cesta ktoré dokladne premiesime rukou.

Následne necháme cesto na tplom mieste kysnúť približne jednu hodinu, respektíve kým nezdvojnásobí svoj objem. Potom ho opäť dôkladne premiesime a rozprestrieme na plech alebo do zapekacej misky v ktorej budeme focacciu piecť. Keďže bude teraz nasledovať ďalšie, aspoň hodinové dokysnutie tak treba počítať s tým že nám focaccia ešte zvačší svoj objem. Povrch focaccie potrieme olivovým olejom, opicháme olivami a dáme na teplé miesto na hodinu dokysnúť.

Vopred si vyhrejeme rúru a dokysnutú focacciu do nej dáme. Pečieme približne 20 minút kým jej povrch nezíska zlatistú farbu.

Hotovú ju môžeme krájať a podávať. Nepopáľte sa ;) Tak ako pri peční chlebíka po upečení treba chvíľku počkať. Dobrú chuť.