Makové palacinkové slíže
Máte chuť na niečo tradičné a zároveň výnimočné? Tak presne takým jedlom sú makové palacinkové slíže, ktoré pre FEMINITY pripravil šéfkuchár Ivan Kotzig z reštaurácie U Juhása, ktorú nájdete neďaleko Bradla v Košariskách.
Recept na palacinkové cesto:
0,8 l mlieka
0,2 l smotany
300 g hladkej múky
100 g (dve až tri) domáce vajíčka
lyžica cukru
štipka soli
V mixéri alebo ručne všetko zmiešame a necháme 10 minút stáť. Na mierne naolejovanej panvici na tenko upražíme. Nenechajte cesto príliš stmavnúť, bledohnedé palacinky z oboch strán sú lepšie.
Recept na slivkovu omáčku:
2 hrste odkôstkovaných sliviek
0,2 l červeného vína
lyžička perníkového korenia
pravá vanilka
4 lyžice cukru
Všetko spolu 5 minút prevaríme. Podávame studené.
Hotovú teplú palacinku zrolujeme, nakrájame na kotúčiky / slížiky. Rozsypeme po tanieri. Posypeme bohato mletým makom zmiešaným s cukrom. Bohato polejeme roztopeným maslom. Navrch dáme čerstvo uvarenú slivkovú omáčku.