Presunúť na hlavný obsah

Vyskúšajte zelerový šalát podľa Žídeka!

Recepty

Obľúbený šéfkuchár Jaroslav Žídek dokáže očariť svojimi kulinárskymi schopnosťami, ale aj citom pre estetický dojem z jedla. Lahodný zelerový šalát s vlašskými orechmi pritom vôbec nie je náročný na prípravu. FEMINITY v spolupráci s internetovým kníhkupectvom BUX.sk vám prináša jedinečný recept, ako si pripraviť takúto chuťovku!

 

ZELEROVÝ ŠALÁT S VLAŠSKÝMI ORECHMI:
Recept pre 4 osoby
Čas prípravy: 45 minút
 
SUROVINY, potrebné na prípravu:
2 žĺtky
1 lyžica dijonskej horčice
80 ml rastlinného alebo palmového oleja
1 lyžica creme fraiche
soľ, biele korenie
2 lyžice cukru
3 lyžice jablčného octu
2 zelery
2 lyžičky kokosovej múčky
1 lyžička kakaového prášku
1 lyžica masla
3 kyslé jablká
1 lyžica citrónovej šťavy
2 – 3 lyžice jadier vlašských orechov
1 lyžica medu
 
POSTUP:
Na dresing dáme do misy žĺtky a horčicu a vyšľaháme na penu. Potom pomaly za stáleho šľahania pridávame olej, až kým nevznikne riedka majonéza. Vmiešame creme fraiche a ochutíme soľou a čerstvo zomletým korením.
 
V hrnci uvedieme do varu osolenú vodu s cukrom a jablčným octom, vložíme do nej 1 očistený zeler a varíme na miernom plameni asi 15 minút domäkka. Uvarený zeler vyberieme a necháme vychladnúť. Potom ho pokrájame na trojuholníky, posypeme kokosovou múčkou a kakaom a orestujeme na masle.
 
Druhý zeler a jablká ošúpeme a pokrájame na tenké rezance. Pokvapkáme citrónovou šťavou a premiešame, aby nezhnedli. Prilejeme dresing a premiešame. Nakoniec vmiešame posekané vlašské orechy a necháme 10 minút odležať, aby zeler zmäkol.
Odležaný šalát podávame s restovaným zelerom.
 
TIP:
Tento šalát sa výborne hodí ako príloha k údenému lososovi alebo inej údenej rybe.
 
Ďalšie chutné recepty nájdete v knihe Jaroslava Žídeka Šéfkcuhár v paláci.