TOP múdre rady do každej kuchyne
Varenie je nesmierne inšpiratívnou oblasťou a príjemnou voľnočasovou aktivitou. Hoci nemusíte s daným tvrdením súhlasiť, nasledovné rady sa vám môžu jedného dňa i tak zísť. Mala by ich totiž ovládať každá (ne)skúsená gazdinka.
- Pri obaľovaní bravčoviny, kuraciny alebo ryby strúhankou, skúste nahradiť vajíčka bielym jogurtom. Na 500 gramov mäsa budete potrebovať jeden 200-gramový jogurt.
- Strukoviny spôsobujú nepríjemné nadúvanie. Vyhnete sa mu, ak studenú vodu, do ktorej ste strukoviny namočili, niekoľkokrát vymeníte a uvaríte ich v čerstvej vode. Konzervované strukoviny nadúvajú menej.
- Pri varení celozrnných potravín, napríklad ryže, pridajte do vriacej vody vrecúško zeleného čaju. Jedlo tak získa celkom inú chuť. Vodu povarte zhruba 3 minúty spolu s čajom, potom vrecúško odstráňte a pokračujte vo varení potravín.
- Ak vám zostane víno a nechcete zbytok vyliať, zamrazte ho v nádobke na ľad. Keď zamrzne, kocky sa dajú premiestniť do uzatvárateľného plastového vrecka. Do omáčok tak v prípade potreby možno pridať jednu až dve kocky.
- Vždy majte poruke odtučnené kondenzované mlieko. Je adekvátnou náhradou šľahačky a dokonca obsahuje ešte viac vápnika než bežné mlieko.
- Pokiaľ vám brokolica v chladničke trošku povädla, odkrojte približne centimeter zo stonky. Následne uložte brokolicu do nádobky so studenou vodou a o niekoľko hodín bude brokolica znovu čerstvá.
- V prípade, že dbáte na štíhlu líniu, miesto nátierok vyskúšajte roztlačené avokádo. Môžete ho natrieť na chlieb miesto margarínu či majonézy.
- Máte chuť na sladkú dobrotu po výdatnom nedeľňajšom obede? Jednu kocku horkej čokolády postrúhajte do šálky a zalejte kávou spolu s horúcim mliekom. Takto pripravíte chutné mocha cappuccino.
- Malé kostičky z filiet lososa najľahšie odstránite tak, že ho položíte kožou nadol na misku obrátenú hore dnom. Kostičky sa veľmi ľahko zbavíte pinzetou, prípadne klieštikmi.
- Minuli sa vám vajíčka? Žiadny problém! V mixéri rozšľahajte 1 lyžicu mletých ľanových semienok s 3 lyžicami vody a mixujte jednu minútu. Nechajte odstáť, kým zmes nezhustne. Môžete ju použiť napríklad pri obaľovaní surovín na vyprážanie, respektíve do mletého mäsa pri príprave fašírok, cesta na palacinky i k pečeniu mafinov.
- Mlieko zmierňuje štípanie po pikantných jedlách, napríklad čili. Ak varíte niečo veľmi štipľavé, odstavte jedlo a prilejte doň trošku mlieka. Takto zjemníte chuť a vyhnete sa kyseline.
- Olivový olej je najlepšie skladovať v chladničke, kde nadobudne tuhé skupenstvo.
- Do šalátových dressingov používajte radšej čerstvý ľanový olej. Nikdy ho však nevarte, inak sa zmenia „dobré“ tuky na „zlé“.
- Máte chuť na cesnak, no zároveň sa chystáte do spoločnosti a obávate sa jeho až prílišnej arómy? K jej zjemneniu pomáha, ak cesnak pred pridaním do omáčok či zálievok povaríte zhruba 2 minúty v troche vody.
- Citrónová šťava síce zabraňuje hnednutiu pokrájaného ovocia, avšak na brokolicu má celkom opačný účinok (rovnako ako na všetku zeleninu s obsahom chlorofylu). Brokolica sa sfarbí dosiva. Preto ju po uvarení nechajte najskôr vychladnúť a až potom potrite citrónovou alebo limetkovou šťavou.