Presunúť na hlavný obsah

Starohorské zemiaky s hubami - chutná slovenská pochúťka

Recepty

Zemiaky či huby - to sú klasické základy slovenskej kuchyne. Čo tak vyskúšať z nich aj toto ľahké jedlo?

Starohorské zemiaky s hubami

Potrebujete:
- 540 g zemiakov
- 250 ml kuracieho vývaru
- 10 g soli
- 150 g masla
- 15 g hladkej múky
- 140 ml smotany 33 %
- 50 g cibule
- 10 g cesnaku
- 3 bobkové listy
- 4 zrnká nového korenia
- 7 zrniek celého čierneho korenia
- 1 citrón
- 1 kl cukru
- 10 g pažítky
- 250 g čerstvých alebo mrazených húb

Postup:
1. Cibuľu opražíme na polovici masla do ružova, pridáme cesnak a chvíľu restujeme. Vložíme huby, ešte restujeme a zalejeme vývarom. Pridáme koreniny a soľ.
2. Zvyšok masla zmiešame s múkou a takýmto múčnym maslom zemiaky zahustíme. Dvadsať minút varíme na miernom ohni.
3. Nakoniec pridáme pažítku a servírujeme s  chlebom, najlepšie domácim.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text pripravil: Bohuš Lenický pre Varechu, prílohu denníka Pravda
Recepty pripravil: Miroslav Milučký, šéfkuchár hotela Gálik vo Veľkých Karloviciach a člen Gourmet klubu SK
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu