Figy – sladká medicína
Figy sú veľmi dobrým zdrojom vlákniny a zrýchľujú metabolizmus.
Navyše znižujú riziko vzniku hemoroidov a rakoviny hrubého čreva. Vďaka vysokému obsahu draslíka figy pomáhajú regulovať krvný tlak. Vysoké množstvo vápnika a fosforu pôsobí ako veľmi dobrá prevencia proti osteoporóze. Figy zlepšujú spánok a pomáhajú pri depresiách.
Gurmánska prísada
Figy sa dajú využiť mnohými spôsobmi pri príprave nápojov a pokrmov. Vyrábajú sa z nich džúsy, sirupy, lekvár, džemy a cukrovinky, alebo ich môžeme použiť na prípravu ovocných koláčov a gurmánskych omáčok k mäsovým pokrmom. Na juhu Európy sa používajú pri pečení a plnení mäsa.
Pozor na hnačku
Pri nadmernej konzumácii fíg môže dôjsť k nežiaducemu efektu - zažívacím problémom a hnačke. Preháňací účinok sa zvyšuje, ak figy zapijeme vodou alebo inou tekutinou, preto toto ovocie treba konzumovať s mierou.
Rýchly recept: Zdravý šalát s figami a pomarančmi
Potrebujeme:
zväzok poľníčka
hlávkový šalát
veľký pomaranč
3 čerstvé figy
šalotka
3 PL červeného vínneho octu
2 kl medu
mletá škorica
mleté klinčeky
soľ
čierne korenie
3 PL oleja
Postup:
1. Poľníček a hlávkový šalát umyjeme pod tečúcou vodou a necháme uschnúť. Šalátové listy natrháme na menšie kúsky.
2. Pomaranč olúpeme, odstránime bielu kožu a jednotlivé dieliky pokrájame na menšie kúsky. Čerstvé figy umyjeme, osušíme a nakrájame na štvrtiny.
3. Šalotku ošúpeme, posekáme na kocky a prisypeme do vínneho octu. Pridáme korenie a osolíme.
4. Na záver do zálievky prilejeme kvalitný olej menej výraznej chuti. Pripravený šalát posypeme kúskami pomaranča a fíg a polejeme zálievkou.
Tip lenivého labužníka
Figy, datle a marhule nakrájame na kúsky, dáme do misy, pridáme nakrájaný pór a natrhané listy šalátu. Z medu, citrónovej šťavy, nasekanej bazalky a oleja urobíme zálievku, ktorou šalát prelejeme a premiešame.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK