Presunúť na hlavný obsah

Taštičky s kaprím mäsom - špecialitka na váš stôl

Recepty

Kapor je špecialitou v slovenských kuchyniach. Môžete ho ochutnať aj v podobe taštičiek naplnených zmesou z kaprieho mäsa.

Taštičky s  kaprou plnkou

Potrebujete:
- 750 g filet z kapra
- soľ
- čerstvo namleté čierne korenie
- 2 vajcia
- 10 g čerstvej pažítky
- 1 citrón
- 5 g sezamových semienok
- 40 ml sezamového oleja
- 100 g štrúdľového cesta
- 300 ml oleja na vyprážanie
- 200 ml kyslej smotany
- 30 g čerstvého kôpru
- 1 citrón
- soľ

Postup:
1. Filet z kapra vykostíme, zbavíme kože a plutiev a pinzetou povyberáme všetky hmatateľné kostičky. Nakrájame ho na drobné kocky, ktoré ochutíme soľou, korením, čerstvou pažítkou, citrónovou šťavou, opečenými sezamovými semienkami a  sezamovým olejom. Pridáme jeden žĺtok a necháme chvíľu odstáť v chladničke.
2. Túto zmes plníme do taštičiek (pirôžkov), ktoré vyrobíme z plátu tenkého štrúdľového cesta tak, že ho porozkrajujeme na pravidelné štvorce. Do stredu každého dáme plnku z kapra a druhým žĺtkom potrieme okraje cesta a zlepíme ich v rukách. Neskôr taštičky vyprážame v horúcom oleji do zlatista a hotové vysušíme v servítke.
3. Ako doplnok podávame dressing alebo studenú omáčku, vyrobenú z kyslej smotany, soli, korenia, citrónovej kôry a šťavy a nasekaného čerstvého kôpru.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text pripravil: Bohuš Lenický pre Varechu, prílohu denníka Pravda
Recepty pripravil: Tomáš Sika, šéfkuchár hotela Mercure Bratislava Centrum
Foto: Robert Huttner pre Pravdu