Presunúť na hlavný obsah

Mango prospieva duši

Zdravie a relax

Mango je bohaté na vitamíny. Obsahuje vitamín C, niektoré vitamíny skupiny B, vitamín A a E.

Častou konzumáciou manga môžeme efektívne dopĺňať hladinu vitamínu B 6 - pyridoxínu. Jeho nedostatok sa prejavuje nervozitou, nespavosťou, nesústredenosťou, dokonca depresiami. V mangu ho nájdeme naozaj veľa, patrí medzi jeho najbohatšie prírodné zdroje vôbec.

Surové i uvarené
Mango je najlepšie konzumovať čerstvé, samotné či pridané do ovocných šalátov. Často sa tiež používa varené, napríklad ako príloha k hydinovému mäsu, rybám alebo šunke. Mango je tiež vhodné na prípravu kompótov, džemov a čatní.

Fígeľ na dozretie
V obchode sa snažíme vybrať čo najzrelšie mango, ak sa nám to nepodarí, podporíme jeho dozrievanie tak, že umiestnime mango spolu so zrelými banánmi či jablkami do igelitovej tašky, ktorú nafúkneme tak, aby sa stenami dotýkala ovocia čo najmenej. Tašku dáme do tepla, ale nie na slnko, a najmenej raz denne ovocie vyvetráme.
 
Rýchly recept: Dobrota z varenej kuraciny s mangom

Suroviny:
- 300 g vareného kuracieho mäsa
- kl karí korenia
- 80 ml bieleho jogurtu
- zelené jablko
- 2 zrelé mangá
- štipka soli

Postup:
1. Najprv pripravíme zálievku tak, že v malej miske rozšľaháme biely jogurt, soľ a karí korenie.
2. Kuracie mäso nakrájame na malé kúsky, dáme ich do misy, pridáme na kocky nakrájané olúpané mango a na kocky nakrájané zelené jablko.
3. Do zmesi pridáme jogurtovú zálievku, premiešame ju a necháme vychladnúť.

Tip lenivého labužníka
Mango a avokádo umyjeme, olúpeme šupku, nakrájame na kocky, všetko zmiešame dohromady, pokvapkáme limetkovou alebo citrónovou šťavou a pred podávaním dáme diétnu pochúťku vychladiť.

Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK