Zaúdený pstruh s praženicou a lokšami - to je dobrota!
Keď už je tento týždeň reč o zdravej kuchyni, pstruh podľa receptu Vojta Artza vašej línii určite neuškodí.
Zaúdený pstruh s hubovou praženicou a zemiakovými lokšami
Potrebujeme:
- 5 filiet zo pstruha
- morskú soľ
- 250 g portobello šampiňónov
- 100 g cibule
- mletú rascu
- čierne korenie
- 5 vajec
- olivový olej Extra Virgine
- 150 g polohrubej múky
- 150 g hladkej múky
- 2 vajcia
- soľ
- 100 g škvarenej bravčovej masti
- 450 g zemiakov varného typu B
- 100 g grilovacích pilín
- čerstvú pažítku
Postup:
1. Lokše: Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupe najlepšie deň vopred. Olúpeme ich a nastrúhame na jemnom strúhadle a zasypeme múkou. Zemiaky zľahka spracujeme tak, aby zemiaky s múkou vytvorili sypkú zmes bez kúskov zlepených zemiakov. Pridáme vajce a soľ. Opäť opatrne premiešame. Časť sypkého cesta oddelíme a až teraz krátko prepracujeme - cesto trošku zvlhne a spojí sa. Z cesta valčekom vyvaľkáme placku asi 0,5 hrubú a formičkou vypichujeme placky. Placky opekáme na malom množstve masti do hnedasta. Pred podávaním ich ešte raz môžeme potrieť rozpustenou masťou.
2. Hubová praženica: Očistené huby nakrájame na hrubšie kúsky. Očistenú cibuľu nakrájame najemno a orestujeme na oleji. Pridáme huby, osolíme, okoreníme a orestujeme. Potom mierne podlejeme vodou a dusíme pod pokrievkou. Po chvíľke dáme pokrievku preč a vodu z húb odparíme. Až teraz pridáme vajcia, ktoré praženicu zahustia.
3. Filety zbavené šupín prekrojíme na polovicu. Na panvicu dáme piliny, prikryjeme alobalom, poprepichujeme vidličkou a potrieme olejom. Na alobal dáme pripravené filety a prikryjeme ich opäť alobalom. Takto sme si pripravili provizórnu udiareň. Panvicu dáme na sporák na mierny príkon. Len čo zacítime vôňu pilín, údime asi 3 minúty. Potom alobal odstránime a filety pokvapkáme kvalitným olivovým olejom a osolíme morskou soľou.
- Hotové jedlo doplníme nasekanou pažítkou.
Text spracovala: Katarína Sedláková pre Pravda magazín
Foto a recept: šéfkuchár Vojto Artz