Delikatesa - Smažené šišky so smotanou a marinovanými slivkami
Chutný dezert podľa receptu šéfkuchára Vojta Artza.
Smažené tvarohové šišky s kyslou smotanou a marinovanými slivkami
Potrebujeme:
- 250 g jemného tvarohu
- 250 g hladkej múky
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 3-4 vajcia podľa potreby
- 70 ml mlieka podľa potreby
- 30 g hrozienok
- 30 g cukru
- rum
- olej na vysmážanie
- škoricový cukor podľa potreby
- 250 g mrazených polených sliviek
- 150 g kryštálového trstinového cukru
- 25 ml slivovice
- 1 hviezdičku badiánu
- 250 g kyslej smotany
- 1 vanilkový struk + cukor podľa potreby (alebo vanilínový cukor)
Postup:
1. Kyslú smotanu ochutíme cukrom, zrniečkami vyškrabanými z vanilkového struku a starostlivo rozmiešame na hladký krém.
2. Mrazené slivky necháme pozvoľna rozmraziť. Do panvice dáme cukor a na miernom príkone ho roztavíme na svetlý karamel. Potom ho zalejeme trochou vody, pridáme badián a rozvaríme. Do vlažného karamelu pridáme rozmrazené slivky, slivovicu a necháme marinovať. Kúsky sliviek nesmieme úplne rozvariť. V medzičase si pripravíme tvarohové šišky.
3. V miske zmiešame tvaroh, múku vajcia, mlieko, prášok do pečiva, a hrozienka namočené v rume aj s nálevom. Všetko spolu vymiešame na hladké cesto. Do kastrólika nalejeme olej a zahrejeme asi na 150 °C. Čajovou lyžičkou odkrajujeme cesto a vkladáme do oleja. Správnu teplotu si vyskúšame najskôr na jednom kúsku. Haluška sa musí pomaly smažiť. Vnútri musí byť presmažená a na povrchu má mať hnedastú farbu. Usmažené kúsky necháme odkvapkať na papierovej utierke a potom ich ešte za tepla obalíme v škoricovom cukre.
Text spracovala: Katarína Sedláková pre Pravda magazín
Foto a recept: archív Vojta Artza