Škola varenia: Lotrinský slaný koláč
Krok za krokom si pripravte dobrotu na bohaté raňajky.
Príprava: 3 hodiny
Obťažnosť: 1
Pre 4 až 6 osôb potrebujeme:
Na cesto:
250 g hladkej múky
125 g masla
1 žĺtok
50 ml vody
10 g soli
Na plnku:
3 vajcia
2 žĺtky
500 ml kyslej smotany
100 g prerastenej slaniny
100 g parmezánu
muškátový oriešok
100 g zmesi listového šalátu
50 ml olivového oleja
20 ml balazamikového octu
štvorfarebné korenie
Postup:
1. Múku, maslo, žĺtok a vodu zmiešame a vypracujeme vláčne cesto. Necháme ho aspoň dve hodiny odpočívať v chladničke. Potom ho vyvaľkáme a vložíme do tortovej formy tak, aby okraje prečnievali.
2. Pečieme v rúre pri 190 stupňoch asi 10 minút. (Dobré je piecť "naslepo" so suchou fazuľou, aby sa cesto nepodvíhalo. Po predpečení fazuľu odstránime.) Potom odkrojíme prečnievajúce okraje.
3. Žĺtky, vajcia a smotanu vyšľaháme, pridáme nastrúhaný parmezán, osolíme, pridáme nastrúhaný muškátový oriešok a korenie. Polovicu plnky dáme na cesto a 8 minút pečieme. Potom pridáme opečenú slaninku aj s druhou časťou plnky a dopekáme 40 minút. K sýtemu slanému koláču sa hodí zmes listových šalátov dochutených octom a olivovým olejom.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text a foto: magazín Varecha