Presunúť na hlavný obsah

Ranná klasika – mlieko

Recepty

Kvalitné a dobré raňajky sa nezaobídu bez nápojov, odborníci na výživu tvrdia, že ráno je dobré dať si mlieko.

Názor, že mlieko potrebujú iba dojčatá či malé deti, vychádza z tvrdenia, že žiadny cicavec okrem človeka v dospelosti mlieko nepije. Pre ľudský organizmus však znamená mlieko zdroj plnohodnotných bielkovín, vitamínov a minerálnych látok, z nich najmä vápnik nevyhnutný pre rast kostí a zubov.

Ovocie nestačí
Raňajky zložené len z ovocia či ovocných štiav sú bohaté na vlákninu, ale chýbajú im dôležité živiny. Ovocie iba povzbudí trávenie. Ak by ste takto raňajkovali dlhší čas, môžete si privodiť tráviace ťažkosti. Vhodnejší je napríklad celozrnný toast s tvarohovou nátierkou a stopercentný pomarančový džús.

Piť či nepiť kávu?
Odporcovia kávy tvrdia, že nedodá telu živiny ani energiu, odvodňuje organizmus, spôsobuje zvýšenú tvorbu tráviacich štiav, podráždenie žalúdka a iné problémy s trávením. Novšie štúdie uvádzajú, že pitie kávy môže okrem iného znižovať riziko srdcových a respiračných chorôb, mŕtvice či cukrovky. Tak si vyberte.

Kefírový nápoj s jahodami, banánom a medom
Potrebujeme:
2 PL pšenice hrsť čerstvých alebo mrazených jahôd banán šťava z jedného pomaranča 300 ml kefíru PL medu
Postup:
1. Deň vopred popoludní zalejeme pšenicu vodou, nádobu zakryjeme utierkou a necháme cez noc klíčiť.
2. Ráno vodu zlejeme a pšenicu spolu s jahodami, banánom, pomarančovou šťavou, kefírom a medom  rozmixujeme.
3. Lahodný nápoj pijeme ihneď alebo ho prelejeme do uzatvárateľnej fľaše so širokým hrdlom.

Tip lenivého labužníka
Do mixéra vložíme 200 ml kyslého cmaru, dve lyžice nasekanej vňate mladých lístkov jahôd, žihľavy, pažítky, petržlenovej vňate, koriandra a soľ. Mixujeme asi 30 sekúnd. Ihneď konzumujeme.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text a foto: magazín Varecha