Aká krajina, také raňajky
Iný kraj, iné stravovacie zvyky. Platí to aj pre raňajky, ktoré vo väčšine krajín sveta tvoria fundament denného jedálneho lístka.
Vybrali sme aspoň niekoľko krajín a niektoré z tradičných variantov ich raňajok.
Ruské raňajky
Chladné Rusko podáva na raňajky horúcu ovsenú kašu, vajcia namäkko, syr, mäso alebo klobásu, ražný chlieb s maslom a kávu alebo čaj. Často sa podáva aj pohánková kaša.
Nemecké raňajky
Nemecku vládne tradičné miestne pečivo (žemle, kaiserky), maslo, džem, šunka, namäkko varené vajcia a káva. Obľúbené sú aj obilniny, celozrnné pečivo, jogurty alebo syry a ovocie.
Anglické raňajky
Anglické raňajky vari netreba zvlášť opisovať. Skladajú sa z vajec, slaniny a klobásy. Pije sa horúci čaj alebo káva. Angličania si dávajú aj ryby (často údené) s chlebom, maslom a miešanými vajcami.
Škótske raňajky
Tradičné škótske raňajky obsahujú vajcia, krvavničku, puding, ovocie, škótsku plochú klobásu a ayrshire, čo je zvláštny druh sladkej údenej slaniny. Raňajky môžu byť doplnené zemiakovými plackami.
Škandinávske raňajky
Škandinávske raňajky bývajú výdatné. Ryba, syr, vajcia, slanina, obilniny, teplé pečivo, zemiaky a ovocie si severania dávajú v rôznych kombináciách spolu s kávou, džúsmi alebo čajom.
Japonské raňajky
Typické japonské raňajky tvorí niekoľko chodov, pripomínajú skôr obed a skladajú sa najmä z ryže a rýb. Môžu vyzerať takto: polievka, ryža s oblohou, pečená ryba, vajcia a nakladaná zelenina.
Čínske raňajky
V Číne dostanete hneď ráno ryžovú knedľu z lepkavej ryže, hrianky, sušené bravčové mäso, rezancovú polievku, osolené kačacie vajcia, lievance, buchty, ryžové placky, nakladanú zeleninu či sójové mlieko.
Americké raňajky
Na severoamerickom kontinente bývajú raňajky veľmi často zložené z lievancov a praženice s ovocnou oblohou. Ako nápoj je častý pomarančový džús, káva, čaj, mlieko a iné ovocné šťavy.
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK