Presunúť na hlavný obsah

Aká krajina, také raňajky

Lifestyle

Iný kraj, iné stravovacie zvyky. Platí to aj pre raňajky, ktoré vo väčšine krajín sveta tvoria fundament denného jedálneho lístka.

Vybrali sme aspoň niekoľko krajín a niektoré z tradičných variantov ich raňajok.

Ruské raňajky
Chladné Rusko podáva na raňajky horúcu ovsenú kašu, vajcia namäkko, syr, mäso alebo klobásu, ražný chlieb s maslom a kávu alebo čaj. Často sa podáva aj pohánková kaša.

Nemecké raňajky
Nemecku vládne tradičné miestne pečivo (žemle, kaiserky), maslo, džem, šunka, namäkko varené vajcia a káva. Obľúbené sú aj obilniny, celozrnné pečivo, jogurty alebo syry a ovocie.

Anglické raňajky
Anglické raňajky vari netreba zvlášť opisovať. Skladajú sa z vajec, slaniny a klobásy. Pije sa horúci čaj alebo káva. Angličania si dávajú aj ryby (často údené) s chlebom, maslom a miešanými vajcami.

Škótske raňajky
Tradičné škótske raňajky obsahujú vajcia, krvavničku, puding, ovocie, škótsku plochú klobásu a ayrshire, čo je zvláštny druh sladkej údenej slaniny. Raňajky môžu byť doplnené zemiakovými plackami.

Škandinávske raňajky
Škandinávske raňajky bývajú výdatné. Ryba, syr, vajcia, slanina, obilniny, teplé pečivo, zemiaky a ovocie si severania dávajú v rôznych kombináciách spolu s kávou, džúsmi alebo čajom.

Japonské raňajky
Typické japonské raňajky tvorí niekoľko chodov, pripomínajú skôr obed a skladajú sa najmä z ryže a rýb. Môžu vyzerať takto: polievka, ryža s oblohou, pečená ryba, vajcia a nakladaná zelenina.

Čínske raňajky
V Číne dostanete hneď ráno ryžovú knedľu z lepkavej ryže, hrianky, sušené bravčové mäso, rezancovú polievku, osolené kačacie vajcia, lievance, buchty, ryžové placky, nakladanú zeleninu či sójové mlieko.

Americké raňajky
Na severoamerickom kontinente bývajú raňajky veľmi často zložené z lievancov a praženice s ovocnou oblohou. Ako nápoj je častý pomarančový džús, káva, čaj, mlieko a iné ovocné šťavy.

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK