Presunúť na hlavný obsah

Recept: Bryndzové pirohy netradične

Recepty

Skúste tradičnú bryndzu použiť v netradičnom recepte.

Príprava: 60 minút

Náročnosť: 3

Pre 4 osoby potrebujeme:
Pirohy:
600 g zemiakov
300 g polohrubej múky
2 vajcia
400 g bryndze
150 g červenej cibule
200 g pochúťkovej kyslej smotany
80 g píniových orieškov
15 g pažítky
soľ, korenie

Slaninová pena:
500 g slaniny
400 g cibule
tymian
1 dl oleja
2 dl bieleho vína
3 dl šľahačky
3 g sušených bielkov
4 PL želatíny
soľ, korenie

Šalotková marmeláda:
1 kg šalotky
150 g medu
2 dl octu balsamico
50 g cukru
100 g masla
soľ, korenie

Postup:
1 Pirohy:
Zemiaky uvarené v šupke najemno nastrúhame, zmiešame s múkou a vajcami, osolíme a vypracujeme cesto, ktoré vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm. Vykrojíme formičkou kruh a naplníme náplňou, ktorú sme pripravili z bryndze, smotany, píniových orieškov, pažítky a restovanej červenej cibule. Varíme v osolenej vode cca 3 min.

2 Slaninová pena:
Slaninu s cibuľkou restujeme, podlejeme bielym vínom, pokiaľ sa neprevarí alkohol z vína, a zalejeme šľahačkou. Pridáme tymian, dochutíme soľou a korením, podusíme, rozmixujeme a prepasírujeme cez sitko. Plátky želatíny namočíme do studenej vody a pridáme k zmesi. Nakoniec zmiešame so sušenými bielkami a nalejeme do sifónovej fľaše.

3 Šalotková marmeláda: očistenú a nakrájanú šalotku restujeme na masle, skaramelizujeme s cukrom, pridáme med, ocot balsamico a dusíme domäkka, až kým sa nevytvorí marmeláda. Nakoniec dochutíme soľou a korením.

Náš tip:
Aj k netradičným pirohom sa najviac hodí žinčica alebo kyslé mlieko.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Foto: MIELE