Avokádo je plné zdravia
Exotický plod avokáda je bohatý na proteíny, vitamíny A, B1, B2, B6, C a E. Má tiež dostatok minerálov, predovšetkým železa, vápnika, fosforu a draslíka.
Rozhodli ste sa v novom roku trošku rozhýbať? Rozumný nápad. Pohyb vás totiž zbaví napätia a stresu, nabije vás novou energiou a dobrú náladu budete môcť rozdávať.
Odporúča sa osobám s kardiovaskulárnymi problémami a chorobami nervového systému. Okrem toho avokádo znižuje obsah cholesterolu v krvi. Dužina sa uplatňuje aj v kozmetike ako pleťová maska.
Vábivá chuť orieškov
Pri konzumácii avokáda treba vybrať kôstku a pokvapkať dužinu citrónovou šťavou, aby nezhnedla. Zrelé avokádo pripomína chuťou oriešky a konzistenciou maslo. Hodí sa do zeleninových šalátov dochutených majonézou, dajú sa z neho pripraviť skvelé dressingy, nátierky, šaláty i zákusky.
Nepatrí do mrazničky
Aby tvrdé a nezrelé avokádo zmäklo, zabalíme ho do hnedého papierového vrecka a necháme stáť 2 až 3 dni pri izbovej teplote. Teplota skladovania však nesmie klesnúť pod 10 °C, inak začne zvnútra černieť. Pokrmy z avokáda ani jeho dužina nepatria do mrazničky.
Rýchly recept: Kurací čili plátok obložený avokádom
Suroviny:
- kurací plátok z pŕs
- čili korenie
- karí korenie
- zrelé avokádo
- mrkva
- PL olivového oleja
- čierne korenie
- soľ
Postup:
1. Kurací plátok zľahka naklepeme, osolíme a okoreníme a ochutíme čili a karí korením.
2. V panvici rozpálime olivový olej a plátok na ňom z oboch strán osmažíme dozlatista.
3. Medzitým pozdĺžne rozkrojíme avokádo, vyberieme kôstku, olúpeme ho a nakrájame na plátky.
4. Mrkvu ošúpeme a nakrájame na šikmé tenké kolieska. Hotový plátok na tanieri obložíme nakrájaným avokádom a kolieskami mrkvy.
Tip lenivého labužníka
Najprv nakrájame celé avokádo, štvrť šalátovej uhorky a zelenú cibuľku na malé kúsky, kôpor zbavíme stoniek, nakrájame ho najemno, zalejeme šťavou z polovice citróna, osolíme a poriadne premiešame.
Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK