Presunúť na hlavný obsah

Silvestrovské chuťovky podľa Vojta Artza - vyskúšajte ich!

Recepty

Viete už, čo pripraviť na slávnostný stôl na tohtoročný Silvester? Ak nie, možno vám pomôže naša inšpirácia. Pozitívna správa, vôbec to nie je náročné!

Šéfkuchár Vojto Artz pripravil niekoľko variácií silvestrovského "chuťovkového" menu, v rámci ktorého môžete servírovať drobnosti naslano aj nasladko. Základom je jednoduchá príprava a vychádzanie z dostupných surovín, ktoré má doma hádam každá rodina - toastový chlebík, šunka či zaúdené kuracie prsia.

Takže nech sa páči, milé dámy, vyskúšajte napríklad nasledovné recepty:

Tortičky s krevetou

Suroviny na 10 kusov:
- 20 krajcov Penam toastového chleba (10 svetlý,10 tmavý)
- 2 zrelé avokáda
- 1 citrón
- olivový olej,
- soľ
- čerstvo namleté korenie
- 10 ks blanšírovaných kreviet
- 10 ks mini zavináčov
- 10 ks plnených olív
- 2 cherry paradajky

Postup:
Toastové chleby opečieme v toastovači dozlatista a vykrojíme formičkou na rôzne tvary. Avokádo očistíme a vyberieme kôstku. Dužinu nakrájame na drobné kocky a dochutíme citrónovou šťavou, olivovým olejom, soľou a korením. Cibuľu očistíme a spolu s paradajkami nakrájame na menšie kolieska. Na spodný celozrnný toast navrstvíme ochutené avokádo a položíme krevetu, zaklopíme bielym toastom, na ktorý položíme koliesko cibule, koliesko paradajky a mini zavináč naplnený olivou. Spevníme ihlicou a ozdobíme bylinkami.

Tip: krevetu môžeme nahradiť hrubším plátkom údeného kuracieho rezňa.

Rozkvitnuté  chlebíky

Suroviny na 10 porcií:
- 5 krajcov toastového chleba
- 250 g cottage cheese
- 50 g HYZA Labužník hydinový nárez
- 1 syr Lučina, (majonéza)
- pažítka,
- 1 čl medu
-  morská soľ.
Na ozdobu: čerstvá zelenina, bylinky, drobné lesné ovocie.

Postup:
Cottage cheese vymiešame s Lučinou (majonézou) na hladký krém. Pridáme najemno nakrájaný HYZA Labužník hydinový nárez a nasekanú pažítku, osolíme a osladíme medom. Krajce toastového chleba rozkrojíme na trojuholníky. Natrieme ich ochuteným čerstvým syrom a ozdobíme pestrou čerstvou zeleninou, bylinkami, prípadne ovocím.

Tip: namiesto chlebíkov môžeme rovnako pripraviť chuťovky vykrojené formičkami na rôzne tvary.

Silvestrovská sláva

Suroviny na 10 porcií:
- 10 hrubších plátkov Penam vianočky
- 100 g masla
- 10 pl hnedého cukru
- 500 g drobného ovocia (čerstvé alebo zavarené)
- 1 mango
- 2 figy
- 2 mandarínky
- 100 g hrozna
- 10 pl Amaretta alebo ovocného sirupu
- 100 g čokolády nalámanej na kúsky
- 100 g pistácií alebo iných orieškov
- 250 g Mascarponne  (smotana)
- 1 vanilkový struk
- 1 vanilkový cukor
- mäta.

Postup:
Vianočku natrháme alebo nakrájame na kúsky tzv. krutóny a  opečieme na masle s hnedým cukrom za neustáleho miešania (prehadzovania), aby sa rovnomerne opiekla a obalila karamelom. Odložíme. Ovocie, umyjeme, očistíme, prípadne nakrájame na menšie kusy. Mascarponne (creme fraiche alebo kyslú smotanu) ochutíme semienkami vanilkového struku a vanilkovým cukrom. Do pohára striedavo vrstvíme ovocie, vianočkové krutóny, nalámanú čokoládu, oriešky a ochutený krém. Nakoniec polejeme ovocnou šťavou alebo sirupom ozdobíme mätou.

Text spracoval: zg, pre oŽene.sk
Recepty a foto: PENAM, HYZA