Škola pečenia: Babičkina vianočka s hrozienkami
Krok za krokom si pripravte tradičnú dobrotu, ktorá patrí nielen k Vianociam.
Príprava: 40 minút
Obťažnosť: 1
Pre 6 osôb potrebujeme:
60 g hrozienok
6 PL rumu
400 g múky
štipka soli
21 g čerstvého droždia
160 ml vlažného mlieka
1 vajce
80 g mäkkého masla
60 g cukru
múka na posypanie pracovnej dosky a na vysypanie plechu
40 g nasekanej pomarančovej kôry
40 g nasekanej citrónovej kôry
50 g mandľových lupienkov
1 žĺtok na potretie
Postup:
1. Hrozienka namočíme v rume. Múku so štipkou soli dáme do misy, v strede urobíme jamku, do ktorej vmiešame droždie s 80 ml vlažného mlieka. Vymiesime hladké cesto, ktoré poprášime múkou a prikryté necháme na teplom mieste asi 15 minút kysnúť.
2. Potom do cesta pridáme vajce, zvyšné mlieko, maslo a cukor a buď rukami, alebo v elektrickom robote ho dobre vymiesime na hladké cesto, ktoré sa ľahko oddeľuje od stien nádoby, v ktorej ho miesime. Ak treba, pridáme múku alebo mlieko. Do cesta pridáme odkvapkané hrozienka, citrónovú a pomarančovú kôru a desať minút ho dobre miesime na pomúčenej doske. Cesto vrátime do misy, prikryjeme ho a necháme ďalších 45 minút odpočívať.
3. Rúru predhrejeme na 180 °C. cesto ešte raz premiesime a rozdelíme na tri rovnaké diely s priemerom približne 3 cm. Spletieme ich do vrkoča a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Konce dobre popritláčame. Povrch potrieme rozšľahaným žĺtkom a pečieme vo vyhriatej rúre asi 40 minút. Vyberieme, necháme vychladnúť a pokrájame na jednotlivé porcie.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text a foto: magazín Varecha