Presunúť na hlavný obsah

Vianočné stoly cudziny

Recepty

Nastávajúce vianočné sviatky sú najkrajšou bodkou za doznievajúcim rokom.

Pritom sa v rôznych častiach sveta líšia zvykmi a tým, čo sa podáva na sviatočný stôl. Priblížme si arómu a chute Vianoc aspoň v niektorých krajinách.

Anglicko
Tradičné Vianoce symbolizuje vetvička trnky, prababičky vianočného stromčeka, a tiež takzvaný wassailing. Ide o sviatok nielen farmárov, oslavuje sa v rodinnom kruhu. Jedia sa horúce koláče a popíja cider - nápoj podobný jablkovému vínu.

Francúzsko
Vianoce sú v znamení Pere Noëla čiže Otca Vianoc a le reveillon, čo je tradičné polnočné jedlo, tvoria ho ustrice, klobásky, pečená šunka, šaláty, ovocie, sladkosti a pochopiteľne víno. Zvyčajne nechýba ani Kristov koláč alebo Kristov chlieb.

Španielsko
Jesť sa začína okolo desiatej hodiny večer a pokračuje sa dlho do noci. S obľubou sa konzumuje sladké vianočné pečivo, cukrovinky z nugátu, maslové sušienky a všetko sa zapíja španielskym šampanským, ktoré sa nazýva Cava.

Nemecko
Na večeru sa podáva pečená šťuka, zubáč na rošte alebo plnený kapor. Medzi obľúbené štedrovečerné mäsité pokrmy patrí aj takzvaná konšelská misa, ktorá obsahuje bravčové karé, kačicu, hus, morku, údené mäso a smotanovú klobásu.

Taliansko
Štedrý večer sa oslavuje schôdzkou s priateľmi a rodinou. Darčeky sa tu dostávajú až v prvý sviatok vianočný ráno. Štedrovečerná večera sa skladá z moriaka, ryby a v poslednom čase aj z cestovín. Vianočné koláčiky sa tu napodiv nepečú.

USA
Američania sa na Štedrý deň oblečú do niečoho pohodlného a jedia obľúbeného moriaka so šunkou, niekde aj morské plody. Nikde nechýba americký paj - jablkový koláč. Deti chystajú pre Santa Clausa sušienky a pohár mlieka.

Dánsko
Tradičným vianočným jedlom je ryžový puding s celou mandľou. Kto ju nájde, vyhráva malé marcipánové prasiatko. Ďalej sa podáva pečený moriak alebo hus plnená jablkami a sušenými slivkami s červenou kapustou a karamelovými zemiakmi.

Austrália
Vianočné menu sa skladá napríklad z morských plodov, moriaka, kačice, kurčaťa, cestovín, šalátov. Ako dezert sa podáva teplý slivkový nákyp s orechmi a hrozienkami poliaty vaječným koňakom. Takmer v žiadnej domácnosti nechýba melón.

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK