Gaštanová roláda s kakaovým tunelom - dezert pre náročných
Vyskúšajte pripraviť tento jedinečný dezert.
Gaštanová roláda s kakaovým tunelom
Potrebujete:
- 12 PL kryštálového cukru
- 3 PL kakaa
- 0,5 kl sódy bikarbóny
- 12 vajec
- 200 ml mlieka
- 3 PL hrubej múky
- 250 g masla
- 1 vanilkový cukor
- 6 PL práškového cukru
- 200 ml likéru Bailey's
- 1 vanilkový struk
- 500 ml smotany na šľahanie
- 250 g gaštanového pyré
- 100 g sušených brusníc
Postup:
1. Šesť žĺtkov vyšľaháme s 5 PL kryštálového cukru, kakaom a sódou bikarbónou. Bielky vyšľaháme do tuha, zľahka zmiešame so žĺtkovou zmesou a pečieme 7 - 8 minút na 180 °C.
2. Z mlieka a hrubej múky uvaríme hustú kašu a necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme s vanilkovým cukrom a vychladnutou kašou, pridáme gaštanové pyré, 100 ml Bailey's, práškový cukor a poriadne vyšľaháme. Do zmesi pridáme brusnice a zľahka premiešame. Zmes nanesieme na vychladnuté cesto a zrolujeme.
3. Smotanu prevaríme s jadrom vanilkového struku. Zvyšných šesť žĺtkov vyšľaháme so 6 PL kryštálového cukru a za stáleho miešania prilejeme 1/3 horúcej vanilkovej smotany. Túto zmes spojíme so zvyšnými 2/3 vanilkovej smotany, pridáme zvyšok Bailey's a za stáleho miešania zohrievame takmer do varu. Zmes nesmie zovrieť! Prudko ochladíme vo vodnom kúpeli za občasného miešania. Podávame spoločne.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text pripravil: Bohuš Lenický pre Varechu, prílohu denníka Pravda
Recepty pripravil: Tibor Vagai, šéfkuchár wellness hotela Patince
Foto: Robert Hüttner pre Pravdu