História vianočky a pekárske rady
Tradičné pečivo nechýba ani na súčasných sviatočných stoloch.
Starý symbol Vianoc
V detailoch je úspech
Cesto na cukrovinky sa bude dať ľahko vyváľať a vytvarovať, ak ho necháme do druhého dňa odpočinúť v chladničke. Koláčiky by mali byť upečené v takom predstihu, aby sa v chlade (maximálne do 5 °C) dobre preležali a chute a náplne sa spojili. Ideálna teplota pečenia je 180 °C. Pri nízkej teplote vyteká tuk, pri vysokej zase cesto rýchlo zhnedne.
Vareškov tip
Ľahké snehové bozky
Zo štyroch bielkov našľaháme sneh, po častiach pridávame 140 g pieskového cukru. Potom šľaháme asi 10 minút vo vodnom kúpeli a ku koncu zľahka vmiešame 140 g práškového cukru. Na vymastený plech tvoríme vreckom malé kôpky. Pečieme krátko pri 100 °C, potom teplotu znížime na 50 °C a sušíme.
5 vecí, ktoré budeme potrebovať na prípravu vianočných dobrôt
Práškový cukor
Okrem cesta sa pridáva do cukrovej hmoty na zdobenie perníkov, tort a vianočného pečiva, kde je dobré použiť zvlášť jemný práškový cukor.
Vrecúško na zdobenie
Na zdobenie vianočných sladkostí poslúži obyčajné plastové vrecko, ale v obchodoch dostať všakovaké vrecká z nepresakujúceho plátna.
Piškóty
Vari najchutnejšie sú bežne dostupné detské piškóty. Na základe skúseností vyberajme značku, ktorá drží v pripravovaných maškrtách tvar a piškóty sa nerozmočia.
Med
Bez medu na stole a v koláčikoch nie sú Vianoce. Med má dobrú povesť lieku na dýchacie ťažkosti, slúži najmä na odstraňovanie hlienov a má antiseptické účinky.
Škorica
Rozvonia sviatočnú kuchyňu, navyše podľa niektorých štúdií škorica pomáha aj pri liečbe cukrovky či dokonca zastavuje šírenie rakovinových buniek.
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK