Presunúť na hlavný obsah

Niečo pre skúsené cukrárky: Upečte tortu ľadovec

Recepty

Vyskúšajte svoju šikovnosť a pekárske možnosti. Pripravte rodine tortu ľadovec.

Torta ľadovec

Na cesto:
- 6 bielkov
- štipka soli
- 300 g cukru
Na náplň:
- 6 žĺtkov
- 70 g práškového cukru
- 40 g preosiatej hladkej múky
- 1 balíček Zlatého klasu
- 500 ml mlieka
- 250 g zmäknutého masla
- 150 g práškového cukru
- 200 g mletých vlašských orechov
- 1 balíček šľahačky v prášku
- 125 ml mlieka
Na potretie:
- 250 ml smotany na šľahanie

Postup:
1. Na prípravu cesta z bielkov, soli a cukru vyšľaháme tuhý sneh. Sneh naplníme do cukrárskeho vrecka so stredne veľkým hladkým otvorom. Na plechy vyložené papierom na pečenie nastriekame špirálovite dva korpusy s priemerom 26 cm.
2. Plechy umiestnime hore a dolu do predhriatej rúry a pečieme. Počas pečenia necháme rúru pootvorenú. V prípade potreby plechy počas pečenia vymeníme. Snehové korpusy necháme dosušiť cez noc v pootvorenej vypnutej rúre.
3. Na prípravu náplne zmiešame žĺtky, práškový cukor, múku a Zlatý klas. Pridáme mlieko a za stáleho miešania privedieme do varu a povaríme, kým hmota nezhustne. Za častého miešania necháme vychladnúť. Maslo a práškový cukor vyšľaháme do peny. Do maslovej peny postupne po častiach zašľaháme pudingový krém. Do polovice vzniknutého krému zamiešame orechy.
4. Okolo jedného snehového korpusu umiestnime okraj tortovej formy, nanesieme orechový krém a uhladíme. Šľahačku pripravíme s mliekom podľa návodu na obale a zamiešame do zvyšného krému. Šľahačkový krém natrieme na orechovú náplň a uhladíme. Tortu uložíme na hodinu do chladničky.
5. Na potrenie vyšľaháme smotanu do tuha. Z torty opatrne odstránime formu. Vrchnú časť a okraje torty potrieme šľahačkou a tortu uložíme na dve hodiny do chladničky. Druhý snehový korpus nalámeme na malé kúsky. Tortu posypeme kúskami korpusu a podávame.

Text spracoval: Bohuš Lenický pre Varechu, prílohu denníka Pravda
Foto a recepty: Dr. Oetker