Presunúť na hlavný obsah

Nielen deti milujú dobrú polevu

Recepty

Poznáte to: Keď sa na slávnostnom stole objaví pekne vyzdobená torta, deti, ale aj maškrtní dospelí netrpezlivo čakajú na povel, ktorým sa spustí jej papkanie.

No a neraz deti z odkrojeného prídelu zobkajú najprv čerešničky – lákavé ozdoby, ktoré sme pre ne pripravili, a rady si uštipkávajú z chutnej polevy.  Tu je niekoľko základných druhov.

Čokoládová
Zo štyroch lyžíc vody a 120 g práškového cukru uvaríme hustý sirup. Lyžicu preosiateho kakaa vymiešame so 60 g zmäknutej čokolády a 100 g masla, postupne prilievame horúci sirup a vymiešame dohladka.

Kakaová
Najprv uvaríme z 50 ml vody a 120 g práškového cukru hustý sirup. Lyžičku práškového cukru vymiešame s 20 g masla a 30 g kakaa, za stáleho miešania opatrne prilievame sirup a vymiešame lesklú polevu.

Citrónová
Do 1 - 2 lyžíc vriacej vody s lyžicou citrónovej šťavy vmiešame 20 g kryštálového cukru. Zmes trieme na miernom ohni na okraji platne alebo vo vodnom kúpeli tak dlho, až kým poleva dosiahne lesk.

Karamelová
Najprv zahrievame 50 g práškového cukru, až kým sa sfarbí do zlatohneda. Potom pridáme 3 lyžice vody a za stáleho miešania uvaríme hladký karamel, ktorý vlejeme do 130 g práškového cukru a vymiešame dohladka.

Punčová
Vrchovatú lyžicu krupicového cukru prevaríme s 250 ml vody, pridáme 3 lyžice ríbezľovej marmelády, odstavíme a primiešame šťavu z jedného citróna a rumovú arómu. Teplú polevu dobre rozmiešame.

Žĺtková
Najprv zvaríme 80 g kryštálového cukru so 4 lyžicami vody. Štyri žĺtky vymiešame s 80 g práškového cukru a za stáleho miešania pomaly prilievame do pripravovanej polevy zvarený cukor.

Želatínová
Do malého množstva vody dáme napučať 40 g želatíny, potom 200 ml vody prevaríme s cukrom a citrónovou šťavou. Do vriaceho sirupu pridáme napučanú želatínu a polevu odstavíme.

Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK