Mňam mrkva! Zdravá, sladká, aj s ňou zhodíte
Mrkvu poznáme od detstva. Dokonca je to jedna z prvých potravín, ktorá sa nám po materskom mlieku dostane do úst.
Schudnete
Pozor
Mrkvu neoškrabujte nožom! Inak "zahodíte" vitamíny do koša, namiesto toho, aby ste si ich vpravili do tela, kam jednoznačne patria. Stačí tento oranžový "skvost" poriadne umyť a je po vede. Je ešte jedna potrebná rada pri konzumácii mrkvy. Potrebuje totiž aspoň kvapku oleja (vďaka nemu sa karotén v tele lepšie využije). Ak teda mrkvový šalát, tak s trochou olivového oleja. Ak mrkvový prívarok alebo čokoľvek iné, olej nikdy nesmie chýbať.
Čo obsahuje?
Vitamín A, ktorý je dobrý na zrak, pre pokožku a nervy, či betakarotén, chrániaci bunky pred napadnutím voľnými radikálmi. Okrem toho je mrkva bohatá aj na kyselinu listovú, vlákninu, železo, vápnik, sodík a tiež vitamín B a C.
Ako pomáha?
Mrkva pomáha pri chudnutí, znižuje tiež cholesterol a pomáha pri kožných chorobách.
Text: dz pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK