Ktoré vitamíny organizmu na jeseň nesmú chýbať
V chladnom počasí dostáva náš imunitný systém zabrať. Viete, čím by ste ho mali posilniť?
Vitamín C
Vitamín C pôsobí ako veľmi silný antioxidant. Telo si ho samo vytvoriť nedokáže, musí ho prijímať z potravy alebo tabletiek. Odporúčaná denná dávka je 60 až 90 miligramov denne, pri zvýšenej záťaži lekári odporúčajú dávku zvýšiť až na 200 až 500 miligramov. Prijímať vyššie množstvo je zbytočné, telo nadbytok nevyužije a vylúči ho močom. Predávkovania sa však báť nemusíte, organizmu nadbytok vitamínu C neškodí.
Kde ho nájdete: vitamín C nájdete v šípkach, rakytníku a čiernych ríbezliach, citrusovom ovocí, brokolici, zemiakoch. Odborníci na výživu odporúčajú zeleninu tepelne upravovať. Síce sa o niečo zníži množstvo vitamínov, ale zlepší sa jeho vstrebateľnosť do tela.
Vitamín E
Vitamín E je silný antioxidant. Jeho nedostatok spôsobuje anémiu, tráviace ťažkosti, zle sa hoja rany, pridať sa môžu nervové poruchy a bolesti svalov alebo vysúšanie pokožky. Denná dávka by nemala presiahnuť 200 až 400 miligramov, inak si spôsobíte bolesti hlavy, hnačky a zníženie zrážanlivosti krvi.
Kde ho nájdete: dobrým zdrojom vitamínu E je olej z obilných klíčkov, ďalej ho nájdete v orechoch, olivách, avokáde, semienkach slnečnice alebo sezamu, obsahuje ho aj brokolica alebo špargľa.
Vitamín A
Skupina vitamínov A je širšia, pre človeka sú dôležité najmä retinol, betakarotén, luteín a lykopén. Vitamín A sa rozpúšťa v tukoch a telo si ho dokáže vyrobiť aj samo v tenkom čreve a pečeni. Jeho nedostatok sa prejavuje poškodením tkanív, zhoršením zraku, znížením imunity. Organizmu postačuje denná dávka do dvoch miligramov. Vysoké dávky vitamínu A sú pre telo toxické, predávkovať z jedla sa ním však nedá.
Kde ho nájdete: kvalitným zdrojom je mrkva, marhule, červená paprika, mandarínky, ale aj špenát či brokolica.
Text: zh pre Pravda magazín
Foto: SHUTTERSTOCK