Tatarčané bryndzové pirohy - lokálna pochúťka aj vo vašej kuchyni
V sninskom regióne sa pripravujú špeciálne bryndzové pirohy z pohánkovej múky. Ponúkame vám recept na ne.
Tatarčané bryndzové pirohy
(Sninský región)
Potrebujete:
- 400 g hrubej múky
- 100 g pohánkovej múky
- 150 g bryndze
- 1 vajce
- 200 g zemiakov
- 100 g masla
- soľ
- 150 ml kyslej smotany
- zelená cibuľka
Postup:
1. Z múky, vajec a vody pripravíme cesto, ktoré rozvaľkáme a narežeme na štvorce (približne 5 x 5 cm).
2. Uvarené zemiaky popučíme, zmiešame s bryndzou a poukladáme na štvorce cesta. Zliepaním okrajov vytvárame pirohy (tvar trojuholníka). Pirohy varíme vo vriacej osolenej vode, kým nevyplávajú.
3. Medzitým prepražíme maslo, ktorým polejeme uvarené pirohy. Podávame s kyslou smotanou a zelenou cibuľkou.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text pripravil: Bohuš Lenický pre Varechu, prílohu denníka Pravda
Recepty pripravil: Ján Danko, šéfkuchár hotela Jalta v Michalovciach
Foto: Robert Huttner pre Pravdu