Presunúť na hlavný obsah

Pochúťka zo Zemplína - pripravte si holubky

Recepty

Východné Slovensko a jeho jedlá zo strukovín, zemiakov a kapusty dokazujú, že sa aj z mála dajú vykúzliť zvláštne a chutné dobroty.

Holubky - gazdovská plnená kapusta

Suroviny:
- 1 biela hlávková kapusta
- 500 g bravčového stehna
- 250 g ryže
- 250 ml paradajkového pretlaku
- 1 vajce
- 1 cibuľa
- olej
- soľ
- mleté čierne korenie
- mletá červená paprika
- 3 strúčiky cesnaku
- voda

Postup:
1. Mäso zomelieme, pridáme vajce, čierne korenie, soľ, opraženú cibuľu, premytú ryžu, cesnak, tretinu pretlaku a všetko spolu premiešame.
2. Z kapusty odstránime hlúbik a vložíme ju do vriacej vody. Postupne, ako listy mäknú, ich odrezávame (ak je list veľký, rozrežeme ho na polovicu). List naplníme pripravenou zmesou a stáčame tak, aby vznikol lievik. Vrchnú časť kapustného listu prstom zastrčíme dovnútra aby sa pri varení neotvoril.
3. Na dno väčšieho hrnca dáme kapustové listy, na ne ukladáme vrstvy stočených holubkov. Holubky zalejeme pretlakom rozmiešaným s vodou a soľou (zalejeme ich tak, aby boli všetky pod vodou) a napokon ich na miernom plameni varíme asi 40 minút.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text pripravil: Bohuš Lenický pre Varechu, prílohu denníka Pravda
Recepty pripravil: Ján Danko, šéfkuchár hotela Jalta v Michalovciach
Foto: Robert Huttner pre Pravdu