Presunúť na hlavný obsah

Spišské pirohy - slovenská klasika, po ktorej sa oblížete

Recepty

Pirohy sú neoddeliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne. Takto si pripravíte chutné spišské pirohy.

Spišské pirohy

Na 4 porcie potrebujete:
- 600 g hrubej múky
- 3 vajcia
- soľ
- 100 g slaniny
Plnka:
- 300 g zemiakov
- 100 g bryndze
- pažítka
- soľ

Postup:
1. Z preosiatej múky, vajec a soli pripravíme cesto ako na rezance a necháme ho odpočinúť asi 15 minút. Potom ho rozdelíme na niekoľko dielov a vyvaľkáme na tenko.
2. Z cesta okrúhlou formičkou vykrajujeme kolieska, ktoré naplníme pripravenou plnkou. Naplnené kolieska prehneme a okraje pevne spojíme. Varíme v osolenej vode do mäkka. Pri podávaní posypeme pokrájanou a opraženou slaninou.
3. Plnka: Zemiaky uvaríme v šupke, olúpeme, prelisujeme, pridáme vyškvarenú masť zo slaniny, bryndzu a nadrobno posekanú pažítku.

Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: Profimedia