Recept: Losos s citrónovou omáčkou
Zvýraznite chuť lososa s touto omáčkou.
Príprava: 35 minút
Pre 4 osoby potrebujeme:
800 g lososa
160 g čerstvého baby špenátu
600 g zemiakov
30 g masla
250 ml šľahačkovej smotany
olej
3-4 strúčky cesnaku
1 citrón
soľ
korenie
Postup:
1 Nafiletujeme si lososa na 4 porcie, okoreníme, osolíme, opečieme na panvičke z oboch strán a necháme dopiecť v rúre približne 8 - 10 minút pri teplote 180 °C.
2 Do zovretej smotany si vytlačíme šťavu z jedného citróna, dochutíme soľou, okoreníme a necháme variť ďalších 5 minút na pomalom plameni, kým nám omáčka nezhustne (na spestrenie a zvýraznenie farby môžeme pridať do omáčky tesne pred jej servírovaním nakrájanú petržlenovú vňať alebo najemno nakrájanú pažítku).
3 Uvarené a na kocky nakrájané zemiaky opražíme krátko v panvičke, pridáme trošku masla, necháme spražiť do zlata, ochutíme soľou a okoreníme.
4 Do zemiakov pridáme čerstvý špenát, trošku cesnaku, poriadne premiešame.
5 Špenátové zemiaky uložíme do hlbokého taniera, na ktoré uložíme lososa, prelejeme citrónovou omáčku a ozdobíme čerstvým kôprom.
Náš tip:
Namiesto zemiakov môžeme podávať len s ľahkým šalátom a hriankami.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Martin Slanina, šéfkuchár reštaurácie Pútnický mlyn v Marianke
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu